Wetenschappelijk medewerker mobiliteit
Rijksoverheid
Den Haag
2 dagen geleden

Functie omschrijving

We verplaatsen ons steeds sneller, met steeds meer gemak en in steeds grotere aantallen. Het Planbureau voor de Leefomgeving brengt de effecten van die toegenomen mobiliteit in kaart, om zo een beter zicht te krijgen op haar positieve en negatieve impact op de openbare ruimte en het milieu.

Als wetenschappelijk medewerker mobiliteit ben je een centrale factor in dit onderzoek.

Mobiliteit is van vitaal belang voor het economisch functioneren van onze samenleving en biedt mensen de kans om zich te ontplooien en te ontspannen.

Verkeer en vervoer gaat echter ook samen met uitstoot van broeikasgassen, geluidsoverlast en files. Met analyses, beleidsevaluaties, toekomstverkenningen en monitoring draagt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bij aan een beter begrip van de positieve en negatieve effecten van mobiliteit, de samenhang tussen mobiliteit en de ruimtelijke inrichting van steden en regio’s, en ten slotte de maatschappelijke processen die van invloed zijn op mobiliteitsontwikkelingen.

Vraagstukken waar we ons mee bezighouden zijn bijvoorbeeld : Hoe snel wordt het autopark elektrisch en welke maatregelen zijn nodig om dit proces te versnellen?

Gaat automatisch rijden ons verplaatsingspatroon veranderen? Hoe ontwikkelt de uitstoot van emissies door verkeer zich in de komende decennia?

Maken Nederlanders in de toekomst meer kilometers per vliegtuig dan per auto? Hoe ziet een toekomstbesteding mobiliteitsfonds eruit?

En hoe kunnen stedelijke inrichting en mobiliteitsbeleid elkaar optimaal versterken?

Jij gaat het team dat dit onderzoek verricht, versterken als ervaren wetenschappelijk medewerker op het gebied van mobiliteitsvraagstukken.

Jouw functie valt binnen de sector Verstedelijking en Mobiliteit, in een informele werkomgeving met veel ook internationale contacten.

Je levert een bijdrage aan beleidsonderzoek en werkt in (multidisciplinaire) teams waarbij zowel een zelfstandige inbreng als kunnen samenwerken in teamverband gevraagd worden.

Afhankelijk van inschaling kan van je verwacht worden dat je direct zelfstandig onderzoek kunt initiëren en leiden.

Jouw taken

 • Je initieert mede, zet op en voert uit zowel onderzoek binnen het werkveld van mobiliteit dan wel vernieuwend en interdisciplinair toegepast wetenschappelijk beleidsonderzoek gericht op de raakvlakken van mobiliteit met de overige kerngebieden van PBL-onderzoek.
 • Je draagt bij aan ramingen over de ontwikkeling van de mobiliteit en van de emissies van mobiliteit, over de effecten van beleidsmaatregelen op dit gebied en aan de verdere ontwikkeling van het modelinstrumentarium op dit gebied.
 • Je bent mede-auteur van rapporten voor het PBL en publicaties voor nationale en internationale (wetenschappelijke) tijdschriften.
 • Je legt en onderhoudt contacten met interne en externe stakeholders, zoals management, beleidsmakers van departementen of lagere overheden, belangenorganisaties, onderzoeksbureaus en andere planbureaus.
 • Arbeids voorwaarden

 • Je hebt een afgeronde academische opleiding op het gebied van verkeerskunde, technische bestuurskunde, vervoerseconomie, econometrie, sociale geografie of milieuwetenschappen.
 • Gepromoveerd zijn is een pre.

 • Je hebt ervaring met kwantitatieve methoden en technieken van wetenschappelijk onderzoek en modellen.
 • Overige arbeids voorwaarden

  Salaris niveau schaal 11

 • Je hebt ervaring of affiniteit met kwalitatieve methoden en technieken van wetenschappelijk onderzoek.
 • Maand salaris

 • Je hebt ervaring met publiceren, blijkend uit (wetenschappelijke) publicaties.
 • Min €3.130

 • Je hebt affiniteit met beleidsvraagstukken rondom mobiliteit.
 • Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden.

  Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-

  werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

  Dienst verband Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)

 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Minimaal aantal uren per week 28

 • Je beschikt over een goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
 • Maximaal aantal uren per week 36

  Solliciteren
  Bij de favorieten invoegen
  Verwijder van favorieten
  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, geef ik neuvoo toestemming om mijn gegevens te verwerken en mij e-mailwaarschuwingen te sturen, zoals beschreven in neuvoo's Privacybeleid . Ik kan mijn toestemming intrekken of me op elk moment afmelden.
  voortzetten
  Aanvraagformulier