Matroos Operationele Dienst (Onderzeedienst)
Ministerie van Defensie
Den Helder, NL
13 uur geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Bonus

Gedurende je dienverplichting krijg je naast je salaris ook elk jaar een (bruto) aanstellingspremie / bonus.

Dit ga je doen

Lijkt werken op en onder water jou interessant? Op een onderzeeboot die wereldwijd kan worden ingezet? Solliciteer dan als Matroos Operationele Dienst (OD) bij de Onderzeedienst van de Marine.

In onze hechte teams worden collega’s vaak vrienden voor het leven.

Onderzeeboten komen gezien, maar vaak ook ongezien op veel plekken in de wereld. Geluid maken of signalen uitzenden doen zij zo min mogelijk.

Op deze manier kunnen ze op een efficiënte manier andere schepen verdedigen of juist uitschakelen maar ook inlichtingen verzamelen.

Het ongezien afzetten en ondersteunen van Special Forces tijdens speciale operaties is ook een taak van de onderzeeboten.

Als Matroos OD (Onderzeedienst) bedien je de sensoren aan boord die gebruikt worden om te kunnen navigeren en om de omgeving in kaart te brengen.

 • Dit doe je natuurlijk om ervoor te zorgen dat de boot nergens tegenaan vaart. Met deze sonarapparatuur worden ook alle geluiden uit de omgeving opgevangen;
 • geluiden die voorbijvarende schepen maken tot gesprekken die mensen voeren. Met sonar kunnen ook vijandelijke onderzeeboten opgespoord worden.

  Naast het bedienen van de sonarapparatuur zit een Matroos OD ook achter het roer om ervoor te zorgen dat de boot op de juiste diepte blijft.

  Aan boord van een onderzeeboot werk je met een klein team, waardoor je ook ingezet kunt worden voor andere zaken zoals bijvoorbeeld optreden als brandweerman aan boord.

  Het werk aan boord gaat natuurlijk vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week door, dus ook gedurende de nacht en in de weekenden worden er wachtdiensten gedraaid.

  Hier ga je werken

  Je werkt op één van de onderzeeboten van de Marine die overal ter wereld kunnen worden ingezet. Maar je begint natuurlijk met een opleiding.

  Die bestaat uit het takenboek en het afoefenboek. In het takenboek leer je van alles over het schip en over jezelf. Als je het takenboek afgewerkt hebt, word je Matroos der Eerste Klasse.

  In het afoefenboek maak je grondig kennis met alle systemen aan boord zodat je weet wat te doen bij oefeningen en calamiteiten.

  Als je dat succesvol afrondt, verdien je je Flipper. Dat is het insigne van de Onderzeedienst, een teken dat je er echt helemaal bij hoort.

  De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de Operationele Dienst (OD) aan boord van een onderzeeboot (OZBT) bij de Operationele Eenheden Vloot (OPE VLOOT), onder het Maritiem Hoofdkwartier ABNL van de Directie Operaties van het Commando Zeestrijdkrachten.

  De OD is verantwoordelijk voor de uitvoering van de operationele inzet van het schip. De hoofdvestigingsplaats van een OZBT is Den Helder.

  De doelstelling van de OPE VLOOT is het leveren van inzet gerede varende militaire capaciteit voor het gehele geweldsspectrum ten behoeve van veiligheid op en vanuit zee.

  Dit gebeurt al dan niet als integrerend onderdeel van eenheden die mede zijn samengesteld uit grondgebonden en / of amfibische eenheden.

  Deze werkzaamheden vinden plaats in een schema van zes uur op en zes uur af waarbij de maximale periode onderwater ongeveer vier weken is.

  Weekagenda

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend Onderzeeboot gereed maken voor vertrek naar zee Vertrek naar zee, manoeuvreerrol op post.

  Aanvang wacht routine Aankomst oefen area Zuid Engeland Boot klaarmaken voor onderwater, Sonar bezetten Wachtroutine : Sonar roerganger & optronische mast Wachtroutine : Sonar roerganger & optronische mast Aanvalsploeg op post voor oefening Bovenwatertransit richting Plymouth : Roerganger uitkijk en radar bezet Manoeuvreerrol op post aanloop Plymouth Middag Algemene scheepstaken Bovenwatertransit, roerganger, uitkijk en radar bezet.

  Vrij Wachtroutine : Sonar roerganger & optronische mast Ontspanning Wachtroutine : Sonar roerganger & optronische mast Ontspanning Zelfstudie Werk aan dek tijdens afmeren Havenbezoek Avond Wachtroutine : Sonar roerganger & optronische mast Havenbezoek Havenbezoek

  Jouw profiel

  VMBO Kader, VMBO Gemengd, VMBO Theoretisch, MBO 2, MBO 3, MBO 4, HAVO

  Je bent tussen de 17 jaar en 26 jaar en 11 maanden

  Een bril of lenzen is geen probleem.

  Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

  Je hoeft geen rijbewijs te hebben

  Je hebt een zwemdiploma nodig

  Je groeit persoonlijk

  Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

  Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

  Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

  We leiden je op

  Eerste Maritiem Militaire Vorming (EMMV)

  Je begint met de eerste maritiem militaire vorming (EMMV) van 12 weken. Daarin leer je onder meer de algemene scheepstaken.

  Vaktechnische Opleiding (VTO)

  Tijdens de Vaktechnische Opleiding leer je het vak dat je bij Defensie gaat uitoefenen. De duur en plaats van deze opleiding is afhankelijk van jouw krijgsmachtdeel en functie.

  De opleidingscentra bevinden zich op diverse plaatsen in Nederland.

  Train je fit

  Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

  Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

  Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

  Jouw groeipad

  Een matroos OD bedient de sensoren aan boord die gebruikt worden om te kunnen navigeren en om de omgeving in kaart te brengen.

  Je kunt doorgroeien tot onderofficier. Dit betekent dat je meer ervaring hebt en de ervaring gebruikt om collega's aan te sturen.

  Naarmate je langer onderofficier bent en doorgroeit, neemt ook je verantwoordelijkheid toe en ondersteun je de commandant.

  De sollicitatie

  Voorlichting Marine (optioneel)

  Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

  Invullen vragenlijsten

  Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

  Psychologisch Onderzoek (PO)

  Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Medisch Onderzoek

  Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

  Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

  Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

  Veiligheidsonderzoek (VO)

  Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Aanstelling

  Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier