Beleidsmedewerker Soorten
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit / DG Natuur, Visserij en Landelijk Gebied
Den Haag
6 dagen geleden

Functie omschrijving

Wereldwijd gaat de biodiversiteit achteruit. Ook in Nederland dreigen we toonaangevende soorten zoals de grutto te verliezen, maar ook veel andere essentiële maar minder in het oog springende soorten dieren, planten en andere organismen.

Om dat te voorkomen wordt er internationaal samengewerkt om soorten te beschermen. In Nederland zet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zich in voor de bescherming van inheemse en migrerende soorten waarvoor Nederland een belangrijke functie vervult.

Bijvoorbeeld voor vogels die tijdens hun migratie de Waddenzee of de Zeeuwse delta aandoen. Als ecologisch beleidsmedewerker soortenbeleid draag jij hier met je kennis aan bij.

Natuurliefhebbers en boeren zetten zich in voor de weidevogels, zoals de Grutto. Maar hoe gaan we om met predatoren, zoals vossen, die jagen op de met zoveel moeite beschermde kuikens.

En worden 'onze' grutto's net zo goed beschermd als ze tijdens hun migratie andere landen aandoen? Welke afspraken kunnen we hier internationaal over maken?

Zomaar een greep uit de vragen waar jij als beleidsmedewerker soorten je tanden in zet.

Je wilt je inzetten voor de bescherming van voor Nederland inheemse en migrerende soorten, binnen en buiten Nederland. Jij kan zowel nationaal als internationaal het gesprek aangaan met experts op het gebied van beleid en ecologie over de bescherming van deze soorten.

Met jouw ecologische kennis ben je een welkome aanvulling op het team. Samen met collega's met een meer beleidsmatige of juridische achtergrond benader je het vraagstuk vanuit iedere denkbare hoek.

Hiervoor ga je ook in gesprek met collega's binnen LNV of andere departementen en met onder meer provincies, terreinbeheerders én vertegenwoordigers uit bijvoorbeeld natuurbeschermingsorganisaties, universiteiten en kennisinstituten.

Jij hebt daarvoor de nodige ecologische kennis maar bij voorkeur ook de nodige beleidsmatige ervaring. Je kent de Wet natuurbescherming en de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Bij voorkeur ben je bekend met het CMS verdrag en AEWA. Jij helpt het ministerie en provincies om overzicht te krijgen welke soorten extra bescherming nodig hebben en zet onderzoek uit om meer te weten te komen over de oorzaken van de achteruitgang en mogelijke oplossingen, ook laat jij periodiek rode lijsten actualiseren.

Je krijgt een grote mate van zelfstandigheid.

Functie-eisen

Jij neemt je werk uiterst serieus, maar kunt ook goed relativeren. Je komt snel tot de kern van een probleem én denkt in oplossingen.

Samenwerken en netwerken gaat je goed af. Je staat stevig in je schoenen en je voelt je goed thuis in een internationale omgeving.

Je voelt goed aan welke politieke en bestuurlijke belangen er op het gebied van natuur, biodiversiteit en soortenbeleid spelen.

Zowel nationaal, Europees en Internationaal. Daarbij heb je goed oog voor het maatschappelijk debat hierover. Als beleidsmedewerker wil je jezelf graag blijven ontwikkelen, handel je daadkrachtig én kun je strategisch adviseren in complexe dossiers.

Wat we verder van je vragen :

Verder heb je :

 • Je hebt wo-niveau en bij voorkeur een achtergrond in ecologie / biologie.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met overleggen in een internationale context. Je bent de Engelse taal goed machtig en bent bereid om regelmating op reis te zijn voor je werk.
 • Je kent het belang van de Nederlandse natuur voor diverse soorten, met name voor migrerende vogelsoorten en weet hoe de bescherming van deze soorten nationaal en internationaal is geregeld.
 • Je hebt ervaring met beleidsvraagstukken.
 • Je kunt bij voorkeur goed en foutloos schrijven. Dit is belangrijk omdat je onder meer beleidsstukken en antwoorden op kamervragen formuleert.
 • Goed om te weten : mocht dit een ontwikkelpunt zijn, dan bieden we daar ondersteuningsmogelijkheden voor.

  Competenties :

 • Bestuurssensitiviteit
 • Creativiteit
 • Klantgerichtheid
 • Netwerken
 • Omgevingsbewustzijn
 • Organisatiesensitiviteit
 • Plannen en organiseren
 • Arbeids voorwaarden

 • Salaris niveau schaal 11
 • Maand salaris Min €3.279 Max. €5.039 (bruto)
 • Dienst verband Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36
 • Overige arbeids voorwaarden

  Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd.

  Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst.

  Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden.

  Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier