Rechter in opleiding (vanaf 6 jaar werkervaring) – Rechtbank Midden-Nederland
de Rechtspraak
Stationsplein 15 LelystadVrouwe Justitiaplein 1 Utrecht
23 uur geleden

LocatiesRechtbank Midden-NederlandFunctiegroepJuridischOpleidingsniveauWoDienstverbandFulltimeContracttypeBepaalde tijd voor de duur van de opleidingUren32 tot en met 36 uurUitgelichte functieNeeStad informatieStationsplein 15 LelystadVrouwe Justitiaplein 1 Utrecht

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen.

Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben recht op een onafhankelijk oordeel en een tijdige beslissing.

Dat is je taak als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel : zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste.

We werken daarom met bijna 2.500 rechters per jaar aan 1,8 miljoen rechtszaken.

Ben je op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen.

Binnen rechtbank Midden-Nederland hebben we drie opleidingsplaatsen beschikbaar per april 2022 . Voor één van die drie plekken is ervaring in het familierecht dan wel in het bestuursrecht een pré.

Je wordt opgeleid in twee rechtsgebieden. Voor kandidaten met meer dan 20 jaar ervaring in een rechtsgebied kan -na goedkeuring door de Landelijke Selectiecommissie Rechters-, de opleiding in een enkel rechtsgebied plaatsvinden.

De opleiding

Afhankelijk van jouw ervaring duurt de fulltime opleiding maximaal 2 jaar inclusief voorfase.

Je zult in beginsel in twee verschillende rechtsgebieden worden opgeleid en na de opleiding ben je in meerdere rechtsgebieden inzetbaar.

Om voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen, beschik je over :

 • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
 • De Nederlandse nationaliteit.
 • Ten minste zes jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de Rechtspraak.
 • Hiermee wordt bedoeld : werkervaring die als jurist is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie.

  De opleiding tot rechter start op 1 april 2022. Voorafgaand aan de opleiding worden afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en het salaris.

  Wil je precies weten wat de opleiding inhoudt? Voor meer informatie over de opleiding kun je een kijkje nemen op . Daar vind je de opleidingsgids voor rio s.

  Tijdens de opleiding bedraagt jouw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding word je bezoldigd conform salariscategorie 9a Rechterlijke macht.

  Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van jouw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.823,70 en maximaal € 5.883,61 per maand.

  Wanneer je na de opleiding wordt aangesteld als rechter, word je bezoldigd conform salariscategorie 9 Rechterlijke Macht.

  Het bruto maandsalaris bedraagt dan € 5.636,30 of € 6.044,10, afhankelijk van het laatste inkomen als rechter in opleiding.

  Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

  De rechtbank Midden-Nederland

  Werken in de rechtbank Midden-Nederland betekent werken in een unieke, dynamische en grootstedelijke omgeving. Het laat zich kenmerken door veel afwisseling, een breed werkterrein, interessante zaken midden in de actualiteit.

  De rechtbank Midden-Nederland wil een lerende organisatie zijn, waarin het geven en ontvangen van feedback vanzelfsprekend is.

  We zetten in op een inclusieve en diverse organisatie, waarin verschillen worden omarmd en we elkaar versterken. Talent als basis, diversiteit als kracht.

  De rechtbank Midden-Nederland bestaat uit de kantoor en zittingslocaties Utrecht en Lelystad en de zittingslocaties in Almere en Amersfoort.

  De rechtbank biedt werk aan ruim 850 mensen, waaronder 200 rechters. Samen behandelen zij per jaar 170.000 zaken voor de 1,8 miljoen inwoners van Utrecht, Flevoland, Gooi-&Vechtstreek.

  De rechtbank Midden-Nederland bestaat uit 5 juridische afdelingen; strafrecht, familierecht, civielrecht, bestuursrecht en toezicht.

  Daarnaast is er een afdeling bedrijfsvoering.

  Informatie

  Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met :

  mw. mr. G.A. Bos, Gerechtelijk Opleidingscoördinator 088-3619562 of mail g.a.bos rechtspraak.nl.

  Voor informatie over de selectieprocedure verwijzen we u naar de website : .

  Dit kan je verwachten van de procedure

 • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen waaronder in elk geval tweereferenties tot 19 september 2021 sturen aan de LSR via het digitale sollicitatieformulier.
 • De twee referenties dienen te voldoen aan het volgende .
 • Je kan je per wervingsronde bij maximaal twee gerechten aanmelden.
 • De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht in samenspraak met het gerecht de voorselectie van de kandidaten.
 • De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 40 is de briefselectie, de analytische test vindt plaats tussen 8 en 13 oktober 2021.
 • In week 42 en 43 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats. Het assessment vindt plaats in week 44. In week 46 of 47 voer je de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters

 • 28 oktober 2021.
 • Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op je sollicitatie op een rijtje? Hier vind je van alle belangrijke informatie.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier