Salaris en voorwaarden
Salaris
Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.
Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.
Vrije dagen
Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?
Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.
Rijbewijs
Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.
Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.
Dit ga je doen
Ambieer jij een toekomst als meteoroloog? Als Officier Meteorologie kun je die ambitie realiseren. Je krijgt een gedegen opleiding en kunt vervolgens in diverse functies ervaring opdoen in dit veelzijdig specialisme.
Als Officier Meteorologie ondersteun je in teamverband operaties van de krijgsmacht. Na je opleiding begin je als Metbriefer op een van de vliegbases en bedien je vliegers van Luchtmacht of Marine.
Na een aantal jaren kun je Sectormeteoroloog worden bij de Joint Meteorologische Groep (JMG) in Woensdrecht. Je ondersteunt dan de Metbriefers met jouw ideeën over het weer van die dag in het land en je maakt specifieke verwachtingen voor Luchtmacht en Marine.
Na een aantal jaren ervaring kun je de aanvullende opleiding tot Procesmeteoroloog volgen. In die functie maak je diverse verwachtingen voor meerdere dagen vooruit voor alle soorten oefeningen en operaties van Defensie, waar ter wereld deze ook plaatsvinden.
Hierbij wordt je geholpen door de meest ervaren meteorologen binnen de krijgsmacht : de Guidancemeteorologen. Zij analyseren de berekeningen van de meteorologische computermodellen en voorzien je van informatie over mogelijke weerbeeldscenario’s voor de komende dagen.
Guidancemeteoroloog is de laatste stap in je praktijkgerichte meteorologische carrière. Een volgende stap is de functie van Accountmanager.
Je bezoekt dan de vliegbases en andere operationele gebruikers binnen jouw account en onderhoudt het contact met je klanten.
Ook is het voor meteorologen met een aantal jaren ervaring mogelijk om les te gaan geven aan bijvoorbeeld vliegers maar ook aan toekomstige collega forecasters.
Tot slot kun je wellicht nog doorgroeien naar een functie op managementniveau.
Hier ga je werken
Meteorologen beginnen als Metbriefer op een van de vliegbases van Defensie. Dat doe je doorgaans een paar jaar. De meeste andere functies vervul je vanuit de weerkamer van de JMG in Woensdrecht.
Als Accountmanager leg je ook veelvuldig bezoeken af aan klanten. Uiteraard volg je eerst een gedegen opleiding, die bestaat uit een 4-jarige militair-wetenschappelijke opleiding (een erkende bachelor opleiding) aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en een vaktechnische opleiding (de opleiding tot Meteoroloog).
Weekagenda
Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend Briefing week Weer analyse Weersverwachting analyseren Briefing voor oefening aan vliegers Weer analyse Metbrief werkzaamheden Metbrief werkzaamheden Weersverwachting analyseren Sport Weer analyse Middag Vergadering met meteorologen Radar Administratie Weersverwachting briefen Aanvullende opleiding Sport Zelfstudie Administratie Metbrief werkzaamheden Weekafsluiting Avond
VWO, HBO
VWO met Nederlands, Engels, wiskunde B en natuurkunde.HBO-propedeuse met VWO wiskunde B en natuurkunde certificaat. De verplichte vakken moeten afgesloten zijn met minimaal een 5,5 als eindcijfer.
Of een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met een diploma op vergelijkbaar niveau voor Nederlands en Engels of Nederlands als tweede taal NT2 Staatsexamen II.
Je bent tussen de 17 jaar en 27 jaar en 11 maanden
Een bril of lenzen is geen probleem.
Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6
Je hoeft geen rijbewijs te hebben
Je groeit persoonlijk
Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.
Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.
Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.
We leiden je op
Militair Wetenschappelijke Opleiding (MWO)
Met je afgeronde VWO volg je de Militair-Wetenschappelijke Officiersopleiding (MWO) van gemiddeld 4,5 jaar. De opleiding start met de Beroepsopleiding.
Daarna volgt de Vaktechnische Opleiding (VTO). De MWO is inclusief een driejarig bachelorprogramma : Militaire Bedrijfswetenschappen, Krijgswetenschappen of Militaire Systemen Technologie.
Je volgt deze volledig geaccrediteerde opleiding aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie als cadet op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of als adelborst op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.
Vaktechnische Opleiding (VTO)
Tijdens de Vaktechnische Opleiding leer je het vak dat je bij Defensie gaat uitoefenen. De duur en plaats van deze opleiding is afhankelijk van jouw krijgsmachtdeel en functie.
De opleidingscentra bevinden zich op diverse plaatsen in Nederland.
Train je fit
Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.
Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.
Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1
Jouw groeipad
Als Officier Meteorologie ondersteun je in teamverband operaties van de krijgsmacht. Na je opleiding begin je als Metbriefer op een van de vliegbases en bedien je F-16-, helikopter- of luchttransportvliegers.
Na een aantal jaren kun je Basismeteoroloog worden bij de Joint Meteorologische Groep (JMG) in Woensdrecht. Je ondersteunt dan de Metbriefers met jouw ideeën over het weer van die dag in het land en je maakt specifieke verwachtingen voor de Luchtmacht.
De sollicitatie
Voorlichting Luchtmacht (optioneel)
Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!
Invullen vragenlijsten
Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.
Psychologisch Onderzoek (PO)
Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').
Aanstellings- en Adviescommissie (AAC)
Dit gesprek met een aantal (hoge) officieren vindt plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine of op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.
Aan de hand van dit gesprek wordt beoordeeld of je de capaciteiten hebt om te worden opgeleid tot officier bij Defensie.
Medisch Onderzoek
Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.
Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).
Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.
Veiligheidsonderzoek (VO)
Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').
Aanstelling
Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!