Onderofficier Brandweer (MBO 4)
Ministerie van Defensie
Leeuwarden, NL
1 dag geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Dit ga je doen

Heb jij de MBO 4 opleiding en bij voorkeur aangevuld met het Diploma Manschap A. Als Onderofficier / Bevelvoerder kun jij eraan bijdragen dat incidenten met helikopters en vliegtuigen op een correcte en veilige wijze worden afgehandeld.

Vervolgens kunnen jouw beslissingen en besluiten bepalend zijn voor de veiligheid van inzittenden en de inzetbaarheid van een wapensysteem.

Dankzij geavanceerde elektronica zijn de gevechtshelikopters en vliegtuigen dag en nacht inzetbaar zowel in Nederland als in het buitenland bij alle weersomstandigheden.

Als Bevelvoerder bij de Luchtmacht brandweer ben jij verantwoordelijk voor de eerste inzet van een crashtender of de tankautospuit tijdens brand, technische hulpverlening en / of incidentenbestrijding bij inzetten met gevaarlijke stoffen.

Daarvoor moet je fysiek fit zijn. Dagelijks sporten hoort dan ook bij je takenpakket. Vervolgens moet goed worden opgeleid en gedurende het jaar voldoende worden getraind.

Het is namelijk van belang dat je altijd voldoende kennis en kunde hebt om niet de juiste inzet te doen, maar tevens moet je in staat zijn om jouw personeel te motiveren en enthousiasmeren zodat ze jouw opdrachten uitvoeren.

Met name bij de brandweer staat de teamgedachte voorop. Je draait in een ploegen-continudienst met 24 uursdiensten. Daardoor ben je hele dagen op elkaar aangewezen

Je kunt worden geplaatst op een van de vijf Luchtmachtonderdelen. Elke onderdeel heeft haar eigen specifieke risico’s en gevaarlijke situaties.

Verder kun je ook als bevelvoerder bij de brandweer worden uitgezonden naar crisisgebieden of moet je deelnemen aan oefeningen in het buitenland.

Zo gaat de Luchtmacht brandweer jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk om op het brandweeroefencentrum van de Royal Air Force realistisch te oefenen met water, poeder en schuim.

Hier ga je werken

Na de Militaire basisopleiding aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) ga je naar OTC rijden om je groot rijbewijs te halen.

Vervolgens ga je naar het Brandweer Opleidings- en Trainingscentrum (BOTC) waar je eerst de Korporaal brandweeropleiding moet volgen.

Deze opleiding bestaat uit de Leergang Manschap A, opleiding brandweerchauffeur, de opleiding voertuigbediener, de opleiding vliegtuigbrandbestrijding Manschap en de opleiding alarmcentralist.

Na het met goed gevolg afsluiten van deze opleiding ga je voor enkele maanden ervaring op doen op een van de Luchtmachtonderdelen.

Daarna ga je terug naar het BOTC voor het volgen van de Leergang bevelvoerder en de opleiding vliegtuigbrandbestrijding Bevelvoerder.

In totaal zal je brandweeropleiding ongeveer een jaar duren. Na het behalen van het diploma Bevelvoerder of Specialist brandweer wordt je definitief geplaatst op een onderdeel.

MBO 4

Je bent in het bezit van een MBO 4 diploma (alle sectoren). Of een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met een diploma op vergelijkbaar niveau voor Nederlands en Engels of Nederlands als tweede taal NT2 Staatsexamen II.

Een Havo-diploma wordt momenteel niet in beschouwing genomen i.v.m. de hoeveelheid aanmeldingen MBO 4 diploma's.

Je bent tussen de 17 jaar en 30 jaar en 11 maanden

Een bril of lenzen is geen probleem.

Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

Je hebt een rijbewijs nodig

Je groeit persoonlijk

Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

We leiden je op

Onderofficiersopleiding Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL)

Voordat je aan de slag gaat krijg je eerst je militaire opleiding tot onderofficier aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL)

Functie Opleiding (FO) Luchtmacht

Na het behalen van je militaire opleiding op de KMSL volgt de Functie Opleiding (FO). Deze opleiding volg je (afhankelijk van je gekozen richting) aan de KMSL, op een ander Luchtmacht onderdeel of in het buitenland.

Train je fit

Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 4

De sollicitatie

Voorlichting Luchtmacht (optioneel)

Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

Invullen vragenlijsten

Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

Psychologisch Onderzoek (PO)

Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

Medisch Onderzoek

Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

Veiligheidsonderzoek (VO)

Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

Aanstelling

Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

deze vacature melden
checkmark

Thank you for reporting this job!

Your feedback will help us improve the quality of our services.

Solliciteren
Mijn E-mail
Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
Doorgaan
Aanvraagformulier