3D model middels fotogrammetrie van infrastructurele objecten
Witteveen+Bos
Amsterdam, NL
18 uur geleden
source : Monsterboard

Ben jij een enthousiaste stagiair of afstudeerder die graag een bijdrage levert in het onderzoek naar het 3D-scannen van infrastructurele objecten?

De wereld doormaakt een digitalisering, en dat is ook bij ingenieursbureaus te zien. Digitale producten en diensten worden steeds vaker gevraagd voor het beheren, visualiseren en inzichtelijk maken van data.

Een voorbeeld is een Digital Twin, waar real time data van een infrastructuur-object zoals een beweegbare brug, sluis of een tunnel wordt gekoppeld aan een digitaal 3D-model.

Witteveen+Bos heeft als doel om voor elk project een 3D-model te ontwikkelen. Indien alle benodigde tekeningen beschikbaar zijn is het realiseren van een 3D-model minder ingewikkeld.

Echter in de situatie dat er weinig of geen tekeningen van het object beschikbaar is dan is het construeren van een 3D model een uitdaging.

Om in dit geval een voldoende nauwkeurig 3D-model te ontwikkelen tegen geringe kosten ziet Witteveen+Bos fotogrammetrie als kansrijk.

Fotogrammetrie Binnen de groep Industriële Automatisering en Innovatie van Witteveen+Bos wordt onderzoek verricht naar de mogelijkheden van fotogrammetrie.

Dit is een techniek waarbij honderden foto’s van een object, vanuit verschillende hoeken, met behulp van slimme software wordt omgezet naar een volledig 3D-model van het object.

Dit is al mogelijk met gratis software. Alhoewel dit niet de zelfde nauwkeurigheid haalt als bijvoorbeeld Lidar, kan dit nog steeds voldoende zijn om grove inpassingen van installaties te doen.

Bovendien kan het model worden gebruik als visualisatie voor de opdrachtgever, collega’s en stakeholders, maar ook om bijvoorbeeld te kijken waar een camera moet komen te hangen om voldoende zicht te hebben op een deel van het object.

OpdrachtVoor deze opdracht zijn we op zoek naar een enthousiaste student die kan uitzoeken hoe we de beste 3D-modellen kunnen maken met fotogrammetrie.

Vragen om je mee bezig te houden zijn bijvoorbeeld : Wat zijn goede camerahoeken? Hoe wordt het model het beste gekalibreerd?

Hoe gaan we om met onbereikbare delen van het object? Geeft een wijdhoeklens een voordeel? Is het beter om één grote scan te verwerken, of het in delen te doen, om deze later met elkaar te combineren?

Welke instellingen in de software willen we gebruiken? Wat zijn beperkingen van de software, en hoe gaan we hier mee om?

Hoe nauwkeurig en consistent is deze methode precies? In welke stap van het proces kunnen we het beste overbodige data weggooien?

Hoe kunnen we de modellen het beste weergeven? Dit zijn vragen waar we een antwoord op zoeken. Wie weet heb je zelf ook nog ideeën om de procedure te verbeteren.

Wat wij vragen hbo- of wo-opleiding ICT, elektrotechniek, informatietechnologie, technische natuurkunde of gelijkwaardig.

Wat wij bieden Vanuit ons kantoor in Deventer of Amsterdam kun je op je eigen werkplek werken aan je onderzoek. Daarnaast kunnen wij zorgen voor de juiste middelen en kun je specialisten binnen én buiten ons bedrijf betrekken bij jouw onderzoek.

Duur en aanvang : in overleg. Wie wij zijn Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw.

Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland.

Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt.

Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap.

De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers. Reageren? Heb je belangstelling voor deze opdracht reageer dan direct online.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer ing. J. (Johan) Kornet, groepsleider Industriële automatisering en Innovatie, telefoon of de heer J.

Joost) de Jong MSc, projectingenieur, telefoon #WB

deze vacature melden
checkmark

Thank you for reporting this job!

Your feedback will help us improve the quality of our services.

Solliciteren
Mijn E-mail
Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
Doorgaan
Aanvraagformulier