Senior Onderzoeker ‘Transformaties in Ecosystemen’
Fontys
Eindhoven
1 dag geleden

Functie-inhoud

Het lectoraat zoekt een senior onderzoeker met de ambitie om lector te worden

 • De grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan - zoals bijvoorbeeld de woningnood, digitalisering, armoedebestrijding en betaalbare zorg - vragen om transformaties;
 • om een wezenlijke verandering van hoe we denken, wat we doen en hoe we het doen, veelal binnen complexe systemen. Veranderingen die niet teweeggebracht kunnen worden door één partij, maar waarbij meerdere partijen samen moeten gaan werken in nieuwe netwerken, ook wel ecosystemen genoemd.

  Er is steeds meer bekend over hoe een transformatieproces kan verlopen en daarmee is het ook mogelijk om bewust in te grijpen in een veranderproces.

  Onderzoek naar transformatieprocessen vindt plaats binnen het huidige lectoraat vanuit het oogpunt van "Thought Leadership" en "Novel Points of View" en gaat vooral over het innemen van een leidende positie ten opzichte van transformationele vraagstukken in de maatschappij en het vergroten van inzicht in de onderliggende sociale dynamiek.

  De huidige lectoraatstermijn eindigt 31 augustus 2022 en daarmee is het tijd voor een nieuwe focus.

  Het opvolgende lectoraat, zal antwoord moeten gaan geven op de volgende centrale vraag :

  Wat maakt het verloop van maatschappelijke transformaties effectiever wanneer we kijken naar het proces en de samenwerking tussen partners in een ecosysteem?'

  Om tot een antwoord op deze vraag te komen zal op drie vlakken onderzoek plaats vinden :

 • Hoe verlopen transformaties, wat zijn onderliggende processen en welke interventies vinden er plaats?
 • Welke nieuwe rollen zijn nodig in het werkveld, hoe zien deze eruit en hoe kunnen wij een bijdrage leveren in het onderwijs om onze studenten voor te bereiden op deze rollen?
 • Wat is een effectieve samenwerking en wanneer bereik je dat?
 • Brainport Eindhoven is zo'n ecosysteem waar samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, ondernemers, overheid en burgers de regio sterk en veerkrachtig maakt.

  Ook deze regio staat voor een groot aantal complexe transformaties waar wij als Fontys aan de oplossing willen bijdragen.

  Wil je snappen en doorgronden hoe dergelijke transformaties verlopen en wat dit betekent voor de samenwerking tussen partijen in een ecosysteem?

  Dan ben jij wellicht de persoon die we zoeken! We zoeken een senior onderzoeker met de potentie en ambitie om door te groeien naar lector, die met de aanwezige onderzoekers, de opleidingen, studenten en het werkveld de plannen voor het lectoraat wil en kan concretiseren.

  Wat ga je doen?

  Je gaat aan de slag met het vormgeven van het lectoraat, waaronder het schrijven van de lectoraatsaanvraag die nodig is om het lectoraat goedgekeurd te krijgen.

  De ambitie is om het lectoraat te starten in het nieuwe studiejaar. Ben je geschikt dan bieden wij je de kans om het lectoraat ook te gaan leiden.

  Je begint niet op nul maar gaat verder bouwen aan wat er al ligt. Natuurlijk geef je daar je eigen draai aan binnen de kaders van de aanwezige notitie 'Notitie vervolg op lectoraat Thought Leadership - Transformaties in ecosystemen'.

  Als senior onderzoeker met de ambitie om op korte termijn lector te worden zorg je voor verbinding met de opleidingen en lectoraten binnen FHEC (Fontys Hogeschool Economie en Communicatie) en de kennisthema's binnen Fontys For Society.

  Je vertegenwoordigt, samen met de andere lectoren, FHEC binnen de Fontysbrede Centres of Expertise en kenniscentra.

  Je draagt bij aan en denkt mee over de gezamenlijke doelen van de onderzoeksgroep binnen FHEC waar het lectoraat deel van uitmaakt.

  Uiteindelijk geef je als lector mede sturing aan het realiseren van de ambities van Fontys en FHEC als kennisinstelling met impact op de regio en zal je daar al mee starten als senior onderzoeker.

  Je dient subsidieaanvragen in en geeft leiding aan de zittende kenniskring. Als laatste ben je het gezicht van de kenniskring naar buiten toe en zorg je voor aansluiting met het werkveld.

  Wat vragen wij van jou?

  Als persoon :

 • Je bent een inhoudelijk leider die met docent-onderzoekers, studenten, opleidingen en werkveld richting geeft aan de verdere ontwikkeling van het lectoraat;
 • Je bent een coach en sparringpartner voor de onderzoekers in de kenniskring;
 • Je onderhoudt en bouwt een gezond en actief netwerk op rondom transformaties in ecosystemen en bent al onderdeel van een dergelijk netwerk, bij voorkeur in de Brainport regio;
 • Je verbindt de resultaten van het praktijkgericht onderzoek met het onderwijs, om samen met onderwijsteams het onderwijs te vernieuwen;
 • Je vindt het leuk en je bent in staat om onderwijs te verzorgen en studenten te begeleiden rondom het lectoraatsthema;
 • Je hebt ervaring met het organiseren en schrijven van subsidieaanvragen en het vervolgens uitvoeren van de projecten;
 • Je bent nieuwsgierig, staat open voor en gaat actief op zoek naar voor nieuwe vormen van onderzoek;
 • Je wilt impact maken met de resultaten van het onderzoek en hebt aansprekende ervaring met of ideeën over het uitdragen van onderzoeksresultaten;
 • Je bent communicatief sterk, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Qua opleiding en achtergrond :

 • Je bent gepromoveerd op een voor het lectoraat relevant onderwerp;
 • Je hebt werk- en onderzoekservaring op het gebied van transformaties en ecosystemen;
 • Je hebt meerdere (wetenschappelijke) publicaties op het gebied van maatschappelijke transformaties;
 • Je hebt bij voorkeur onderwijservaring.
 • Informatie over deze vacature

  Contractvorm : tijdelijke aanstelling, bij gebleken geschiktheid is doorgroei naar de positie van Lector mogelijk

  Inschaling bij fulltime aanstelling : schaal 13 (min. 5092,01 - max. 6202,13)

  Startdatum : z.s.m.

  Sluitingstermijn : 31 januari 2022

  Datum gesprekken : 1e ronde 9 februari 2022, 2e ronde 14 februari 2022

  Extra informatie : Notitie 'Notitie vervolg op lectoraat Thought Leadership - Transformaties in ecosystemen' op te vragen bij contactpersoon.

  Afhankelijk van de geldende maatregelen zullen gesprekken per MS Teams of op een Fontys locatie plaats vinden.

  Wat bieden wij jou?

  Vind jij (persoonlijke) groei en ontwikkeling net zo belangrijk als wij? Dan maken we graag kennis met jou! Wij dagen jou uit je talenten verder te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan onze ambities.

  Daar ondersteunen wij je natuurlijk bij. Zo bieden we een breed scala aan loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden en hebben we een uitgebreid aanbod voor een gezonde en actieve levenswijze ('Fontys Vitaal').

  Daarnaast hebben we een eindejaarsuitkering, een aantal collectieve verzekeringen en een flexibele werktijden- en verlofregeling.

  De werkomgeving

  Fontys Hogeschool Economie en Communicatie (FHEC) is een opleidingsinstituut, met ruim 5.000 studenten en ongeveer 400 medewerkers.

  FHEC wil toewerken naar een onderwijsaanbod waarbij studenten hun eerste jaar breed kunnen starten binnen de economische opleidingen in Eindhoven.

  Afhankelijk van hun behoefte kunnen ze breder kiezen of eenvoudig switchen, omdat gewerkt wordt vanuit één onderwijsvisie, de propedeuses gemeenschappelijke elementen bevatten en goed op elkaar zijn afgestemd.

  Studenten kiezen een opleiding en ervaren het gemak van drempelloos switchen. Op termijn gaan studenten ook de flexibiliteit en het gemak van keuzemogelijkheden ervaren.

  Tevens wil FHEC een krachtige partner zijn in de internationale Brainportregio. Door de gezamenlijke expertise en het onderzoek van de lectoraten binnen het instituut is FHEC in staat om stevige en multidisciplinaire (onderzoeks-)projecten met het werkveld te realiseren.

  Docenten en medewerkers binnen FHEC werken samen binnen vakgebieden en portefeuilles, dwars door de opleidingen heen.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier