Officier Vlieger
Ministerie van Defensie
Den Helder, NL
2 dagen geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Dit ga je doen

Wil jij marinemissies en acties ondersteunen vanuit de lucht? Dan is Officier Vlieger de functie voor jou. Bij de Marine praten we niet over een piloot, maar over een vlieger.

Het is typerend voor onze no-nonsense mentaliteit. We vliegen. Bij goed weer. Bij slecht weer. Bij geen weer. Onder alle omstandigheden.

Vanaf een schip of een vliegkamp.

Als Officier Vlieger NH90 lever je maritieme helikopter gevechtscapaciteit om de schepen van de Koninklijke Marine te ondersteunen in de bestrijding van drugstransporten, piraterij, mensen / wapensmokkel en terreur.

Daarnaast brengen NH90-crews - zowel op als onder water - het beeld rondom het schip in kaart met de moderne sensoren van de NH90-helikopter om uiteindelijk scheepsvaartroutes en knooppunten op zee te beveiligen en ongehinderde handel te garanderen.

Na je opleiding begin je als co-pilot NH90 aan boord van een helikopter dragend schip van de Koninklijke Marine en sta je aan het begin van een afwisselende en uitdagende carrière.

Hier ga je werken

Je werkt op een schip waar ook ter wereld of op het Maritiem Vliegkamp de Kooy te Den Helder. Je begint met een ruim drie jaar durende opleiding die bestaat uit de 6 maanden durende Algemene Officiersopleiding en vervolgens start je opleiding tot vlieger.

De opleiding tot vlieger begint met de 22 weken durende theoretische opleiding Military Pilot License op Luchtmachtbasis Woensdrecht.

Daarna volg je de Elementaire Vliegopleiding en aansluitend de Voortgezette Vliegopleiding op de Pilatus PC-7. Samen duren deze ongeveer 26 weken.

Voor de functie van helikoptervlieger vervolg je de opleiding op Vliegbasis Bückeburg in Duitsland op de EC-135. Deze opleiding duurt ongeveer 12 maanden.

Na afsluiting van deze helikoptervliegopleiding krijg je je militair vliegbrevet en daarmee je felbegeerde 'wing'. Dan volgt tot slot nog de 37 weken durende typegerichte opleiding tot NH90-vlieger op Maritiem Vliegkamp de Kooy te Den Helder.

Weekagenda

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend Appèl en briefing van de commandant Briefing geven aan NH90 crew Fitnessen Ondersteunen onderschepping piraten Briefing oefening terrorisme Evaluatie oefening terrorisme Onderhoud NH90 + persoonlijke uitrusting Cursus Middag Verkenning : route van het schip Ondersteunen brandend schip op zee Oefening terrorisme Luchtfoto's maken van handelsroute Cursus Fitnessen Avond Melding piraterij controleren Drankje met collega's Oefening terrorisme nacht Bevordering collega

HAVO, VWO

HAVO diploma met minimaal eindcijfer 6 voor de vakken Ned, Eng, en Wis A (of B) / VWO met (Nieuw) Wis A (of B) / HNO / Maritiem Officier / HBO / WO (ter beoordeling opl. instituut)

Je bent tussen de 17 jaar en 27 jaar en 11 maanden

Je bent tussen de 163 cm en 193 cm (vrouw), 163 cm en 193 cm (man)

Een bril of lenzen is geen probleem.

Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 2 en plus 2

Je hoeft geen rijbewijs te hebben

Je hebt een zwemdiploma nodig

Je groeit persoonlijk

Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

We leiden je op

Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM)

Het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) maakt deel uit van de Nederlandse Defensie Academie en verzorgt de initiële opleiding tot officier bij de Koninklijke Marine.

Deze opleiding duurt voor VWO'ers nominaal 5 tot 5,5 jaar (voor HBO / WO'ers 2 tot 2,5 jaar).

Train je fit

Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

Jouw groeipad

Je begint je carrière als co-piloot van de NH90 helikopter.

Met de nodige vlieguren kun je vervolgens zelf commandant van een NH90 worden.

Maar je kunt natuurlijk ook instructeur worden!

De sollicitatie

Voorlichting Marine (optioneel)

Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

Invullen vragenlijsten

Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

Psychologisch Onderzoek (PO)

Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

Aanstellings- en Adviescommissie (AAC)

Dit gesprek met een aantal (hoge) officieren vindt plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine of op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Aan de hand van dit gesprek wordt beoordeeld of je de capaciteiten hebt om te worden opgeleid tot officier bij Defensie.

Medisch Onderzoek

Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

Veiligheidsonderzoek (VO)

Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

Aanstelling

Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

Vacatures

 • Matroos Verbindingen / ICT (Onderzeedienst)
 • Communicatie en IT zijn onmisbare onderdelen van het Marine-werk. Wil jij daaraan een bijdrage...

  Salaris tot €1.900 VMBO Kader, VMBO Gemengd, VMBO Theoretisch, MBO 2, MBO 3, MBO 4, HAVO Marine Computers, netwerken en ICT

 • Matroos Verbindingen / ICT
 • Communicatie en IT zijn onmisbare onderdelen van het marinewerk. Wil jij daaraan een bijdrage...

  Salaris tot €1.900 VMBO Kader, VMBO Gemengd, VMBO Theoretisch, MBO 2, MBO 3, MBO 4, HAVO Marine Computers, netwerken en ICT

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier