Manager implementatie duurzaamheid
Rijkswaterstaat
Utrecht, NL
6 dagen geleden

Is het jouw missie om de ambities van Rijkswaterstaat voor het verduurzamen van de infrastructuur te realiseren? Wil jij een tastbare bijdrage leveren aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken?

Als manager implementatie duurzaamheid ben je verantwoordelijk voor het verankeren van onze ambities in de sturingslijnen van RWS en de (financiële) verantwoording en monitoring op het behalen van onze duurzaamheidsambities.

Daarnaast ontwikkel je een financiële strategie om klimaatneutraal en circulair werken integraal onderdeel te maken van het aanleg-, beheer- en onderhoudsproces.

Wat ga je doen?

De infrasector staat de komende decennia voor grote veranderingen. Twee van de majeure transities die de sector doormaakt, zijn de transities naar klimaatneutraliteit en circulariteit.

Rijkswaterstaat heeft hiervoor ambities gesteld en wil in 2030 klimaatneutraal zijn en circulair werken. Samen met IenW en Prorail heeft RWS het programma Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur opgesteld die als basis dient voor de afspraken over de implementatie van duurzaamheid in onze productieopgave.

Via vier transitiepaden worden deze doelstellingen vormgegeven, waarbij de focus ligt op het integraal onderdeel maken van klimaatneutraal en circulair werken in onze projecten en programmering.

Jouw kerntaak is het op orde brengen van de randvoorwaarden om als RWS duurzaam te kunnen werken, zoals financiën, capaciteitsinzet, monitoring en verantwoording, informatiemanagement en kwaliteitsborging.

Jij zet je planmatigheid, gestructureerdheid en kennis van RWS in voor het monitoren en verantwoorden van de voortgang op het behalen van onze ambities.

Samen met collega’s van WVL, regio en GPO / PPO werk je aan een monitoringssystematiek om de verschillende monitoringsactiviteiten rond klimaatneutrale en circulaire infrastructuur op elkaar te laten aansluiten en acties uit te zetten om de systematiek robuuster te maken.

Je beheert diverse budgetstromen en budgetaanvragen, en werkt daarnaast aan een financiële strategie om duurzaamheid structureel te verankeren in de MIRT, V&R en SLA-afspraken en programmering.

Dit doe je samen met collega’s van RWS én IenW.

Ook richt jij op het kwaliteits- en informatiemanagement van het programma klimaatneutrale en circulaire infrastructuur.

Je stelt planningen en overzichten op, en zorgt dat de juiste afdelingen en doelgroepen over de informatie beschikken om duurzaamheid mee te nemen in hun reguliere werkzaamheden.

Je maakt onderdeel uit van het programmateam klimaatneutrale en circulaire infrastructuur en het programma duurzaam aanleg en onderhoud.

Daarnaast werk je samen met verschillende organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat, zoals de directie van het organisatieonderdeel Grote Projecten en Onderhoud, de regionale organisatieonderdelen, de bestuursstaf en diverse projectteams.

Rijkswaterstaat draagt in de eerste plaats zorg voor de fysieke wereld om ons heen. We hebben een duidelijke ambitie : bij al onze activiteiten rekening houden met de impact op de aarde en hierin verantwoorde keuzes maken.

Het fundament van onze inzet volgens Koers 2020 is bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Vanuit daar werken we op een duurzame manier aan waterveiligheid, voldoende schoon water en mobiliteit over weg en water.

Ons uitgangspunt bij duurzame leefomgeving is : voorkomen is beter dan genezen. In totaal onderscheiden we zes focusgebieden : energie en klimaat, circulaire economie, duurzame gebiedsontwikkeling, duurzaam waterbeheer, duurzame bereikbaarheid en gezondheid.

Voor de komende jaren ligt de nadruk op de focusgebieden energie en klimaat, circulaire economie en duurzame gebiedsontwikkeling.

Wat wij aan jou waarderen

Met jouw vlotte pen kun je complexe zaken helder op papier zetten. Je bent proactief, klantgericht, aanspreekbaar en legt makkelijk contact.

Je hebt gevoel voor organisatieverandering en kunt met je aanpakkersmentaliteit goed analyseren, structureren, plannen en organiseren.

Je laat je niet zomaar uit het veld slaan en vindt het leuk om je vast te bijten in complexe zaken en speelvelden. Je bent je bewust van de (in)formele regels, verschillende posities, ontwikkelingen, gevoeligheden en krachtenvelden binnen en buiten de organisatie en handelt ernaar.

In verband met de ontwikkelingen rondom het corona virus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure en werken wij vanuit huis.

De meest actuele informatie vind je via deze .

Vacaturenummer : GPO-795

 • je hebt een hbo / wo-diploma in een relevante richting;
 • je hebt minimaal vier jaar ervaring op het gebied van aanleg- en onderhoudsprocessen, bij voorkeur met projectbeheersing of programmering;
 • je hebt een goed overzicht van de RWS organisatie en de werkprocessen.
 • Salarisniveau Schaal 13 Salaris Min €4281 - Max €6419 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.

  Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd Minimaal aantal uur per week 32 Maximaal aantal uur per week 36

  Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden

  De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen.

  Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

  Interessante extra’s

  Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering.

  Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en / of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.

  Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen.

  Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

 • je standplaats is Utrecht, maar vanwege de huidige coronamaatregelen werken we vanuit huis;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces.
 • Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

  Talent als basis, diversiteit als kracht

  Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.

  Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

  Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

  Grote Projecten en Onderhoud is een van de zeven landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Als je werkt bij GPO, dan geef je middels beeldbepalende projecten de Nederlandse infrastructuur vorm.

  Wij zijn verantwoordelijk voor aanleg- en onderhoudsprojecten en complexe vervanging- en renovatieopgaven, vaak met een omvangrijke industriële automatiseringscomponent.

  Voorbeelden van projecten waar wij aan werken zijn : de versterking van de Afsluitdijk en de duurzame Zeesluis IJmuiden, de renovatie van de 1ste Heinenoordtunnel en het windpark op de Maasvlakte in Rotterdam.

  In al onze projecten staan duurzaamheid, innovatie, informatie en de balans tussen mens, economie en natuur voorop.

  Onze missie van 2030 is om Rijkswaterstaat, en al haar infrastructurele projecten, energieneutraal te laten functioneren.

  Samen met onze partners, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en marktpartijen, streven we zo naar projecten met maatschappelijke meerwaarde.

  In totaal werken er ruim 800 mensen binnen GPO, verspreid over vier directies : Inkoop- en Contractmanagement, Productie en Projectmanagement, Techniek en Technisch Management en Bedrijfsvoering en Projectbeheersing.

  Innovatie en Markt

  De afdeling Innovatie en Markt verzorgt het relatie- en accountmanagement richting de markt. Dat doen we via strategische marktcommunicatie en leveranciersmanagement.

  We ondersteunen de chief procurement officer en de hoofdingenieur-directeur bij hun rol als gezicht naar de markt’.

  Via markt- en leveranciersanalyses, informatie uit aanbestedingen en projecten, prestatiemetingen en gesprekken met marktpartijen verzamelen we marktkennis.

  Deze kennis vertalen we naar advies over markttrends en -ontwikkelingen aan projectteams en de directeuren Inkoop en Projecten.

  Onze afdeling heeft ook de beschikking over een aantal innovatiemanagers. Zij richten zich op innovatiegericht inkopen en innovatieve manieren van marktinschakeling.

  Rijkswaterstaat draagt in de eerste plaats zorg voor de fysieke wereld om ons heen. We hebben een duidelijke ambitie : bij al onze activiteiten rekening houden met de impact op de aarde en hierin verantwoorde keuzes maken.

  Het fundament van onze inzet volgens Koers 2020 is bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Vanuit daar werken we op een duurzame manier aan waterveiligheid, voldoende schoon water en mobiliteit over weg en water.

  Ons uitgangspunt bij duurzame leefomgeving is : voorkomen is beter dan genezen. In totaal onderscheiden we zes focusgebieden : energie en klimaat, circulaire economie, duurzame gebiedsontwikkeling, duurzaam waterbeheer, duurzame bereikbaarheid en gezondheid.

  Voor de komende jaren ligt de nadruk op de focusgebieden energie en klimaat, circulaire economie en duurzame gebiedsontwikkeling.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier