Leerplichtambtenaar bij gemeente Den Haag
Beroepsvereniging Professionals Sociaal Werk
Utrecht, NL
5 dagen geleden

Leerplichtambtenaar bij gemeente Den Haag

Leerplichtambtenaar

Zorg jij als leerplichtambtenaar dat Haagse kinderen en jongeren hun schooltijd soepel doorlopen en afronden? Meer weten? Lees snel verder!

Wat ga je doen?

De leerplichtambtenaar draagt eraan bij dat Haagse kinderen en jongeren hun schooltijd doorlopen en een startkwalificatie behalen.

Als de schoolloopbaan van een jongere stagneert, grijp jij in. Soms door te corrigeren, soms door te stimuleren soms door ondersteuning te bieden.

Met jouw kennis van het onderwijsveld, de jeugdhulpverlening en de sociale kaart houd je jongeren op school en help je tevens Haagse jongeren terug naar school.

Je werkt hierin samen met ketenpartners in de stad.

Je houdt toezicht op de naleving van de Leerplichtwet. De methodische aanpak schoolverzuim (MAS) is daarbij de leidraad.

Je verwerkt en beoordeelt de verzuimmeldingen van scholen. Op basis van de verzuimmeldingen stel je het schoolverzuim vast en analyseer je de oorzaken van verzuim.

Regelmatig heb je overleg op scholen over het verzuim, geef je voorlichting en bespreek je de probleemgevallen. Daarnaast spreek je, als buitengewoon opsporingsambtenaar, ouders en kinderen aan op het verzuim en je stelt processen verbaal op.

In bijzondere gevallen ga je op deurbezoek.

Je voert de leerplichtwet uit voor jongeren van 5 tot 18 jaar. Je onderhoudt je contacten met diverse onderwijsinstellingen, CJG, SMW, Veilig Thuis en andere ketenpartners.

Wanneer nodig verwijs je ouders jongeren door naar deze instellingen en bewaak je kortdurend de voortgang.

Wat vragen wij?

Dankzij jouw goede communicatieve vaardigheden ben je in staat diverse gesprekstechnieken toe te passen. De ene keer moet je draagvlak creëren bij schoolbesturen en een andere keer een (indringend) gesprek voeren met de ouders en jongeren met multi-problematiek.

Het is belangrijk dat jij de taal van de jongeren spreekt, zodat jij hen intrinsiek weet te motiveren.

Je bent in staat om problemen adequaat te analyseren en passende maatregelen in te zetten. Daarbij vind je het een uitdaging om een balans te vinden in het toepassen van de wet- en regelgeving en het zoeken van ruimte hierin, die soms noodzakelijk is om met de dagelijkse praktijk om te gaan.

Jouw eigen werk kun je uitstekend organiseren, waarbij je ook het aanwezige administratieve component tot in de puntjes regelt.

Het is een pre als je in het bezit bent van een diploma Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of bereid bent deze te volgen.

Verder beschik je over :

 • een afgeronde hbo-opleiding (bijvoorbeeld de Lerarenopleiding, Sociaal Juridische Dienstverlening, Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening);
 • minimaal 3 jaar werkervaring in een soortgelijke functie;
 • je hebt kennis van de sociale kaart en met name van de jeugdhulpverlening in Den Haag;
 • ervaring in het onderwijsveld is en pre.
 • Wat bieden wij?

  Als leerplichtambtenaar heb je een afwisselende baan in een prettige werksfeer. Je kunt rekenen op :

 • een salaris van minimaal €2865,- en maximaal €4208,- bruto per maand (salarisschaal 9) op basis van een volledige (36-urige) werkweek;
 • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van 12 maanden met eventueel een proeftijd. Daarna behoort verlenging of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden.
 • Heb je bij de gemeente Den Haag een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of heb je recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in verband met de ketenbepaling, dan behoud je je arbeidsrecht;
 • minimaal een 32-urige werkweek en maximaal een 36-urige werkweek, met ruimte om compensatieverlof op te bouwen.
 • Ook kun je rekenen op een uitgebreid arbeidsvoorwaardenpakket, zoals :

 • diverse opleidings- en ontwikkelmogelijkheden;
 • opname in het ABP-pensioenfonds;
 • een maandelijkse bijdrage aan de ziektekostenverzekering;
 • een moderne werkplek met eventueel een laptop en mobiele telefoon, een Individueel Keuzebudget (IKB) ter waarde van 17,05% bovenop jouw salaris wat je naar keuze kunt inzetten voor bijvoorbeeld : extra verlof, fiscaal fietsplan, salaris of lidmaatschap van de sportschool gevestigd in het Stadhuis.
 • Wie zijn wij?

  De productgroep Leerlingzaken (LLZ) richt zich op leerplichtige kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar en op bovenleerplichtige jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

  De productgroep is onderdeel van de sector Stedelijk Onderwijs & Vastgoed. De primaire taak van de productgroep is ervoor te zorgen dat Haagse kinderen en jongeren hun schooltijd soepel doorlopen en een diploma behalen.

  De sector Stedelijk Onderwijs voert wettelijke en beleidsmatige taken uit op het gebied van het onderwijs. De sector is verantwoordelijk voor de handhaving van de Leerplichtwet en voert activiteiten uit om het voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

  Daarnaast stelt de deelsector aan de hand van (meerjaren)onderwijsprogramma’s middelen beschikbaar voor activiteiten die een bijdrage leveren aan de kwaliteit en het voorzieningenniveau van het Haagse onderwijs en de volwasseneneducatie.

  Mede hierdoor kunnen Haagse jongeren en volwassenen deelnemen aan de samenleving op basis van een opleiding die bij hen past.

  Voor meer

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier