Wachtmeester Algemeen Opsporingsambtenaar
Ministerie van Defensie
Apeldoorn, NL
4 uur geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Heb je minstens een VMBO-GL of TL diploma op zak en wil je graag militair zijn combineren met politietaken? Word dan Wachtmeester-algemeen opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee.

Dat is een politiefunctie binnen de krijgsmacht. Je bent dus politieagent én militair.

Dit ga je doen

Als Wachtmeester ben je een politieman of vrouw binnen de krijgsmacht. Als zogenaamd algemeen opsporingsambtenaar’ voer je allerlei politietaken uit.

Je onderzoekt bijvoorbeeld verkeersongevallen en andere zaken, handelt zelfstandig incidenten af, neemt aangiftes op en verhoort mensen, houd je toezicht aan de grenzen van Nederland en waak je over de veiligheid.

Na je opleiding ga je werken bij een brigade die zich bezighoudt met de politiedienst, grensbewaking en / of mobiel toezicht veiligheid.

Hier ga je werken

Je gaat werken bij één van de brigades van de Koninklijke Marechaussee. De brigades zijn verspreid over het hele land gevestigd.

De Marechaussee neemt ook deel aan internationale missies.

Voordat je aan de slag gaat als Wachtmeester volg je de één jaar durende opleiding bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn.

De opleiding bestaat o.a. uit militaire vaardigheden, opsporing en beveiliging. Je zit niet alleen in de schoolbanken, maar gaat ook op bivak, doet veel aan sport en loopt stage binnen de Marechaussee.

Heb je nog geen zwemdiploma? Dan kun je toch solliciteren! We gaan dan samen met jou bekijken of je dat zwemdiploma vóór jouw aanstelling kunt halen.

En het mooie is : de kosten voor het behalen van een zwemdiploma worden dan door Defensie vergoed!

Weekagenda

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend

 • Briefing en aansluitend patrouille bewakingsgebied
 • Patrouille bewakingsgebied
 • Briefing en administratieve handelingen aan boord van zeeschepen
 • Verstrekken visa en stempelen paspoorten
 • Zelfstudie
 • Gecombineerde patrouille met douane (grensoverschrijdende criminaliteit).
 • Integrale Beroepsvaardigheidstraining (schieten, sport)
 • Middag

 • Grensbewaking bij kleine grensovergang met België
 • Groepsplanning voor komende periode maken
 • Verwerken processen-verbaal
 • controle bemanningen en verstekelingen van zeeschepen
 • Grensbewaking havens
 • Gecombineerde patrouille met douane (grensoverschrijdende criminaliteit).
 • Debriefing en afwerking administratie.
 • Integrale Beroepsvaardigheidstraining (schieten, sport)
 • Avond

 • Sporten en eten met collega's
 • Sport
 • Administratieve grensafhandeling havens
 • Jouw profiel

  VMBO Kader, VMBO Theoretisch, MBO 3, MBO 4, HAVO

  Nederlands en Engels voldoende afgerond

  Je bent tussen de 17 jaar en 6 maanden en 28 jaar en 11 maanden

  Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

  Je hebt een zwemdiploma nodig

  Je groeit persoonlijk

  Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

  Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

  Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

  We leiden je op

  OTCKMar Wachtmeesteropleiding

  Op het Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn start je met de militaire opleiding van 16 weken.

  Daarna vervolg je de opleiding met het vaktechnische deel. Voor wachtmeesters duurt de hele opleiding ongeveer 14 maanden.

  Train je fit

  Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

  Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

  Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

  Jouw loopbaan

  Na je opleiding tot wachtmeester opsporingsambtenaar begin je als grensbewaker of in het politievak

  Je hebt ervaring opgedaan als wachtmeester en deelt je kennis als opperwachtmeester nu met je jonge collega's op de werkvloer

  Na je bevordering tot adjudant ben je een grote steun voor de jonge 1e teamleider en sturen jullie samen je team aan.

  Video afspelen

  Alles over de sollicitatie

  2 : 48

  Voorlichting Marechaussee (optioneel)

  Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

  Invullen vragenlijsten

  Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

  Capaciteitentest (Marechaussee)

  Met deze caciteitentest testen we jouw cognitieve capaciteiten, zoals logisch redeneren en probleemoplossend vermogen. Met de test wordt je algemene niveau van cognitieve capaciteiten onderzocht en daarnaast je capaciteiten op het gebied van verbaal denken (waaronder redeneren met begrippen), cijfermatig denken (waaronder rekenvaardigheid) en visueel denken (waaronder ruimtelijk inzicht).

  Psychologisch gesprek (presentatie)

  Je komt naar Amsterdam voor een gesprek met een van onze psychologen. Tijdens dat gesprek geef je een korte mondelinge presentatie over jouw beeld van de opleiding en de functie bij de Koninklijke Marechaussee.

  Vervolgens stelt de psycholoog aanvullende vragen hierover (de instructie voor deze presentatie krijg je in de uitnodigingsbrief).

  Bereid je dus goed voor!

  Veiligheidsonderzoek (VO)

  Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Medisch Onderzoek

  Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

  Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

  Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

  Aanstelling

  Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier