Jurist stikstof
Provincie Noord-Brabant
Den Bosch, Noord-Brabant, NL
2 dagen geleden

Wat ga je doen

In deze functie ga je aan de slag binnen het werkveld van Natuurontwikkeling & Landbouw en voedsel. Je werkt voor ongeveer 50% van je tijd aan de aanpak stikstof in het kader van de Wet Natuurbescherming en de provinciale Interim Omgevingsverordening (IOV).

De andere helft van de tijd besteed je aan juridische advisering op het brede veld van Landbouw en Voedsel.

De uitdaging binnen Brabant is groot op het gebied van stikstof reductie, natuurontwikkeling, economie en landbouw. Het is een provincie met veel inwoners, bedrijvigheid, verkeersbewegingen én heeft de hoogste vee dichtheid van Nederland.

Dit heeft gevolgen voor de natuur en voor de leefomgeving van omwonenden van veehouderijen. De landbouw in Nederland en in het bijzonder in Brabant zit nu midden in een transitie naar een duurzame landbouw.

Dat maakt dat landbouw een dynamisch speelveld is met steeds opnieuw interessante vraagstukken. Het binnenkort vast te stellen Beleidskader Landbouw en Voedsel vormt daarvoor het uitgangspunt.

Om een duurzame veehouderij te bereiken heeft de provincie in de IOV voor de landbouw regels gesteld. Voorbeelden hiervan zijn de Brabantse zorgvuldigheidsscore, waaraan veehouderijen bij uitbreiding moeten voldoen en de ammoniakreductie-eisen voor de toepassing van emissiearme systemen.

Je zorgt dat uitvoering van deze regels in de praktijk in goede banen verloopt.

Je werkzaamheden zijn onder andere :

 • Zorgen voor een uniforme toepassing van de IOV regels met betrekking tot landbouw en je bent verantwoordelijk voor de toepassing en uitleg van de IOV;
 • In samenwerking met het Coördinatiepunt Regelgeving en projectleider IOV zorgen voor de aanpassing van regelgeving indien daar vanuit beleid of de techniek aanleiding toe is;
 • Geven van juridische advisering bij beleidsontwikkelingen op het terrein van Agrofood (stalderen, mest en landbouw);
 • Deelnemen aan diverse overleggen met gemeenten, IPO en het rijk om tot een Brabant brede afstemming te komen van lopende zaken op het gebied van landbouw;
 • Juridische ondersteuning bieden bij Crisis en Herstel Wet (CHW) experimenten voor innovatieve stalsystemen
 • Adviseur en vraagbaak voor de organisatie (collega’s, bestuur en management) en voor externe partijen op het vlak van de kaders.
 • Bijdragen aan de fysieke leefomgeving binnen Brabant?

  Jouw inzet maakt direct impact op de fysieke leefomgeving binnen Brabant. Jij geeft juridisch advies op diverse thema’s met de nadruk op stikstof, natuur en landbouw.

  Hierin adviseer je en controleer je op de geldende wet- en regelgeving om zo Brabant verder te verduurzamen en te helpen bij de opgaven binnen de fysieke leefomgeving.

  Met wie werk je samen?

  Je werkt voor het programma Aanpak stikstof, programma Natuurontwikkeling en het programma Landbouw en Voedsel. Je werk in verschillende teams (Stikstof, IOV en Heldere Kaders en gezondheid Landbouw) met diverse disciplines samen zoals beleidsmedewerkers, vergunningverleners, strategenprojectleiders.

  Je werkt daarbij in nauwe samenwerking met de andere juristen binnen deze teams. Naar buiten toe ga je onder andere in gesprek met het Rijk, gemeenten, omgevingsdiensten en agrariërs binnen de provincie.

  Herken jij jezelf hierin?

  Door opgedane werkervaring ben je een ervaren jurist. Je bent communicatief vaardig en weet een brug te slaan tussen wat juridisch kan en moet en politiek wenselijk is.

  Je kan goed overweg met gevoelige informatie en hebt ervaring met het adviseren op strategisch en tactisch niveau. Naast de gestelde competenties beschik je over de volgende kwaliteiten :

 • Ervaren (overheid)jurist met een academisch werk- en denkniveau, gespecialiseerd in het bestuursrecht en omgevingsrecht;
 • Brede juridische basiskennis en specialistische kennis op een aantal van de volgende velden is wenselijk : de Wet Natuurbescherming, Wet Ruimtelijke Ordening, Wabo, specifieke agrarische wetgeving (bv Wet geurhinder en veehouderij en Meststoffenwet) en de Omgevingswet;
 • Je bent in staat om in verschillende procedures de provincie zelf te vertegenwoordigen;
 • Ervaring met het afhandelen van bezwaar en (hoger)beroep.
 • Wat bieden wij jou?

  Er zijn weinig stereotypes over ambtenaren die waar zijn. Eentje is in ieder geval wél waar : goede arbeidsvoorwaarden en een werkgever om trots op te zijn.

  Van flexibele werktijden en hybride werken tot aan opleiding en Brabantse gezelligheid. Er zijn veel interessante secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Bekijk ze hier allemaal.

 • Een baan op schaalniveau 12 voor 32-36 uur per week. Het salaris bedraagt minimaal €4.,- en maximaal € 5.,- bruto per maand bij een volledige werkweek (36 uur).
 • Een contract voor de duur van een jaar. Dit wordt daarna in principe omgezet in een vast contract.
 • Een individueel keuze budget van 22,3 procent van je jaarsalaris. Je kunt dit bijvoorbeeld laten uitbetalen of er extra vakantiedagen van kopen.
 • Een ontwikkelbudget van € 5.,-.
 • Waarom is werken bij Provincie Noord-Brabant zo mooi?

  Samen Brabant mooier maken : dat is onze opdracht. Maatschappelijke opgaven gaan ons aan het hart. Zoals het klimaat, de woningmarkt, de waterkwaliteit en mobiliteit.

  We sluiten aan bij wat er nu leeft. En kijken wat morgen en overmorgen nodig is. Dat doen we met inzet van al onze capaciteiten en talenten.

  Als een inclusieve, diverse en toekomstbestendige organisatie. Op de werkvloer, en in ons beleid. Gesteund door onze expertise, door nieuwe inbreng, door nieuwe collega’s.

  Uiteraard : niet alles gaat goed. Fouten maken mag. Met als resultaat dat we Brabant aantrekkelijker, bereikbaar, concurrerend en duurzaam maken en houden.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier