Postdoc positie voor project NWO MARET 'sociale en ruimtelijke rechtvaardigheid in regionale energietransities'
Wageningen University & Research
Wageningen
5 dagen geleden

Het Wageningen Centre of Sustainability Governance zoekt een postdoctoraal onderzoeker naar sociale en ruimtelijke rechtvaardigheid in regionale energietransities.

Je gaat aan de slag met vraagstukken, zoals; wat is een goede verdeling van lusten en lasten van productie van wind- en zonne-energie?

Hoe moeten gemeenten, regio's en provincies hierover besluiten nemen en wie moeten daarbij betrokken zijn?

In deze functie werk je aan een NWO MARET-project JUSTRES waarin we samen met een PhD student, onderzoekers van Saxion Hogeschool en maatschappelijke partners praktische kennis ontwikkelen voor een sociaal en ruimtelijk rechtvaardige verdeling van kosten en baten van hernieuwbare energie in Overijssel.

Als postdoc onderzoeker ontwikkel je een theoretische benadering om sociale en ruimtelijke energierechtvaardigheid te analyseren en onderzoek je met behulp van een deliberatief opinieonderzoek wat burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in de twee energieregio's van de provincie Overijssel rechtvaardig vinden.

Van de postdoc wordt verwacht dan men zeer gemotiveerd en op hoog niveau werkt aan de volgende taken :

 • het ontwikkelen van een normatief kader voor sociale en ruimtelijke rechtvaardigheid in de energietransitie;
 • het opzetten en organiseren van de deliberatieve enquête (enquête onder 1000 inwoners van de provincie Overijssel; beraadslagingen) en het analyseren van de resultaten;
 • het organiseren en leiden van overlegsessies met kleine groepen belanghebbenden;
 • het coördineren van de vertaling van kwalitatieve data uit het empirisch onderzoek naar de interactieve kaart ontwikkeld door Saxion Hogeschool;
 • het presenteren van resultaten op internationale conferenties en workshops voor academici en praktijkmensen;
 • het voltooien van twee academische publicaties, één als hoofdauteur en één als coauteur.
 • Het Postdoc onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerking met onderzoekers van Wageningen Centre of Sustainability Governance (Dr.

  Tamara Metze, leerstoelgroep Bestuurskunde, Dr. Bas van Vliet en Dr. Sanneke Kloppenburg, leerstoelgroep Milieubeleid) en met partners in Overijssel : Saxion Hogeschool, Milieufederatie Overijssel, Pure Energie en de Provincie.

  De leerstoelgroepen Bestuurskunde en Milieubeleid analyseren samen de rol van milieu- en duurzaamheidsoverwegingen in maatschappelijke transformaties en we zijn gericht op het ontwerp van duurzame governance-arrangementen op verschillende schaalniveaus.

  Beide groepen hebben een sterke internationale positie opgebouwd in interdisciplinair onderzoek naar hernieuwbare energieontwikkeling, klimaatbeleid en mondiaal milieubeheer.

  Specificaties

 • max. 16 uur per week
 • max. €4402 per maand
 • Wageningen Bekijk op Google Maps
 • Wageningen University & Research

  Functie-eisen

 • gepromoveerd in bestuurskunde, politicologie en / of (sociale) milieuwetenschappen;
 • aantoonbare affiniteit met het onderwerp van dit project;
 • ervaring met kwantitatieve en kwalitatieve methoden, bij voorkeur met enquêtes (en statistische analyse daarvan), het opzetten van deliberatieve sessies, interviewen, en ontwerpend onderzoek;
 • affiniteit met het werken op de grens van innovatief wetenschappelijk werk en maatschappelijke praktijk;
 • uitstekende academische schrijf-, presentatie- en organisatorische vaardigheden in het Nederlands en het Engels;
 • uitstekende communicatieve vaardigheden, creativiteit en doorzettingsvermogen, kan zowel zelfstandig als in teamverband werken en neemt initiatieven om het project te promoten.
 • Arbeidsvoorwaarden

  Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research. Highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld :

 • sabbatical leave, studieverlof en betaald ouderschapverlof;
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken, maximaal 40 uur per week, extra vakantie uren op te bouwen;
 • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een geringe vergoeding, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • uitstekende pensioenregeling via ABP.
 • Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform salaris van minimaal €2.

  790,- tot maximaal €4.402,- bij een volledige werkweek van 38 uur conform CAO Nederlandse Universiteiten (schaal 10). Het betreft een functie voor 0.

  5 fte, voor een periode van 24 maanden of voor 1.0 fte voor de periode van 12 maanden.

  Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid.

  Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden.

  Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

  Je gaat werken op de groenste en meest innovatieve campus van Nederland, en op een universiteit die voor de 16e achtereenvolgende keer is gekozen tot de "beste universiteit" van Nederland.

  Werkgever

  Wageningen University & Research

  Wageningen University & Research

  De missie van Wageningen University & Research is 'To explore the potential of nature to improve the quality of life'. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving.

  Met ongeveer 30 vestigingen, 6.500 medewerkers en 12.500 studenten behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein.

  De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

  Wij zijn uitgeroepen tot Beste Werkgever in de categorie Onderwijs 2019-2020.

  Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR : lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

  Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier