Officier Vlieger (VWO/HAVO+P)
Ministerie van Defensie
Leeuwarden, NL
1 dag geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Dit ga je doen

Met vliegtuigen en helikopters leveren vliegers de airpower van de Luchtmacht. Zij zorgen voor gevechtsondersteuning maar ook voor transport van mensen en materieel.

Is vliegen jouw passie en houd je van avontuur? Dan is vlieger worden bij de Koninklijke Luchtmacht dé functie voor jou.

Je hoofdtaak is natuurlijk vliegen, maar je voert ook in teamverband veel grondtaken uit binnen je squadron. Verder deel je je ervaringen met andere vliegers.

Na afloop van elke vlucht kijk je of er verbeterpunten zijn en bespreek je die. Het doel van je vluchten is afhankelijk van de machine waarmee je vliegt.

Als Apache-vlieger bied je gevechtsondersteuning vanuit de lucht, de grondtroepen rekenen op je. Als Cougar, NH-90 of Chinook-vlieger ben je verantwoordelijk voor het transport van materieel en mensen.

Je lading is divers en je werkterrein de wereld. Als F-16-vlieger verdedig je het Nederlandse luchtruim en dat van onze NAVO-bondgenoten.

Daarnaast ondersteun je de grondtroepen.

Op welk type je ook vliegt, het is altijd belangrijk dat je je kennis op peil houdt door veel te oefenen en te studeren op nieuwe technieken en apparatuur.

Een andere belangrijke taak is hulpverlening : je vliegt gewonden met een helikopter naar een hospitaal of helpt bij het bestrijden van een brand.

Hier ga je werken

Als vlieger werk je op een van de vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht. Maar je kunt ook worden uitgezonden op een missie waar dan ook ter wereld.

Een belangrijk deel van je werk speelt zich uiteraard af in de lucht, maar je bent ook een groot deel van je tijd bezig met grondtaken.

Voordat je je vlieger mag noemen volg je eerst een zeven jaar durende opleiding, waarin je gevormd wordt als officier en als vlieger.

Je gaat studeren aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Na het behalen van je bachelor-diploma volg je Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) in Woensdrecht en een vervolgopleiding in Europa of Amerika, afhankelijk van het type toestel waar je mee gaat vliegen.

Weekagenda

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend Sport Debriefing vorige vlucht Briefing met Intell Uitrusting passen Middag Briefing met Intell Briefing met meteoroloog Vliegoefening met ander toestel Zelfstudie Training in het zwembad Evaluatie Laagvliegen oefenen Grondtaken Weekafsluiting Avond Avond vliegen Avond vliegen

VWO, HBO

Vwo diploma met Nederlands, Engels en Wiskunde A of B. Vak wiskunde moet zijn afgesloten met minimaal een 5,5 als eindcijfer.

Havo-diploma met voldoende eindcijfer voor de wiskunde + een HBO-propedeuse en een vwo certificaat wiskunde A of B. Of een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met een diploma op vergelijkbaar niveau voor Nederlands en Engels of Nederlands als tweede taal NT2 Staatsexamen II.

Je bent tussen de 17 jaar en 23 jaar en 11 maanden

Je bent tussen de 162 cm en 193 cm (vrouw), 162 cm en 193 cm (man)

Een bril of lenzen is geen probleem.

Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 2 en plus 2

Je hoeft geen rijbewijs te hebben

Je hebt een zwemdiploma nodig

Je groeit persoonlijk

Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

We leiden je op

Militair Wetenschappelijke Opleiding (MWO)

Met je afgeronde VWO volg je de Militair-Wetenschappelijke Officiersopleiding (MWO) van gemiddeld 4,5 jaar. De opleiding start met de Beroepsopleiding.

Daarna volgt de Vaktechnische Opleiding (VTO). De MWO is inclusief een driejarig bachelorprogramma : Militaire Bedrijfswetenschappen, Krijgswetenschappen of Militaire Systemen Technologie.

Je volgt deze volledig geaccrediteerde opleiding aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie als cadet op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of als adelborst op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.

Grondschool en Elementaire Militaire Vliegeropleiding (EMVO)

Voordat je gaat vliegen leer je eerst op de grondschool de theorie. Daarna start de Elementaire Militaire Vliegeropleiding (EMVO), de vliegeropleiding, en ga je ca.

33 uur vliegen met een PC-7 Pilatus.

Specifieke Opleiding

Tijdens de EMVO wordt bepaald voor welk type toestel je wordt opgeleid (Fixed Wing of Rotary), daarna volg je een specifieke opleiding voor jouw type toestel (F-35, Luchttransport, Apache, Chinook of Cougar).

Train je fit

Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

Jouw groeipad

Als Officier Vlieger is je hoofdtaak natuurlijk vliegen, maar je voert ook in teamverband veel grondtaken uit binnen je squadron.

Wanneer je doorgroeit als Officier Vlieger en genoeg ervaring hebt opgedaan, is je hoofdtaak niet meer alleen vliegen maar kan je ook nieuwe vliegers opleiden.

De sollicitatie

Voorlichting Luchtmacht (optioneel)

Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

Vliegercapaciteitentest 1 (VCT1)

De Vliegercapaciteitentest 1 is de eerste stap in het selectietraject voor de functie van Militair Vlieger. Aan de hand van deze test peilen we je algemene intelligentieniveau.

Belangrijk, want bij de functie van vlieger komt veel kijken.

Vliegercapaciteitentest 2 (VCT2)

De Vliegercapaciteitentest deel 2 is de tweede stap in het selectietraject. Aan de hand van deze test peilen we opnieuw je intelligentieniveau.

Alleen nu langer en intensiever.

Assessment en Interview

We willen graag een heleboel van je weten. Wie ben je? Hoe sta je in het leven? Dit assessment en interview vindt plaats in het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg.

Ervaringsvlucht

Laat het nu maar in de lucht zien! Samen met een instructeur voer je enkele aerobatics uit. Daarbij kijken we of je last hebt van vliegangst of luchtziekte.

De ervaringsvlucht vindt plaats bij TTC Seppe.

Psychologisch Eindadvies

Heb je alles gehaald en heb je een goede indruk achter gelaten, dan roepen we je op voor het medisch onderzoek.

Medisch Onderzoek

Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

Veiligheidsonderzoek (VO)

Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

Aanstelling

Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

deze vacature melden
checkmark

Thank you for reporting this job!

Your feedback will help us improve the quality of our services.

Solliciteren
Mijn E-mail
Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
Doorgaan
Aanvraagformulier