Officier Meteorologie (VWO/HBO-P)
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Hoogerheide, NL
3 dagen geleden

Dit ga je doen

Als Officier Meteorologie ondersteun je in teamverband operaties van de krijgsmacht. Na je opleiding begin je als Metbriefer op een van de vliegbases en bedien je vliegers van Luchtmacht of Marine.

Na een aantal jaren kun je Sectormeteoroloog worden bij de Joint Meteorologische Groep (JMG) in Woensdrecht. Je ondersteunt dan de Metbriefers met jouw ideeën over het weer van die dag in het land en je maakt specifieke verwachtingen voor heel Defensie (bijv special forces, Marechaussee of de Defensie Paraschool).

Na een aantal jaren ervaring kun je een aanvullende opleiding volgen om je te kwalificeren voor vervolgfuncties op kapiteinsniveau, zoals de mondiaal meteoroloog.

In die functie maak je diverse verwachtingen voor meerdere dagen vooruit voor alle soorten oefeningen en operaties van Defensie, waar ter wereld deze ook plaatsvinden.

Hierbij word je geholpen door de meest ervaren meteorologen binnen de krijgsmacht : de Guidancemeteorologen. Zij analyseren de berekeningen van de meteorologische computermodellen en voorzien je van informatie over mogelijke weerbeeldscenario’s voor de komende dagen.

Guidancemeteoroloog is de laatste stap in je praktijkgerichte meteorologische carrière. De werkzaamheden zullen veelal in Nederland plaatsvinden, maar ondersteuning ter plekke tijdens oefeningen en missies behoort voor alle functies tot de mogelijkheden.

Een volgende stap is de functie van Accountmanager. Je bezoekt dan de vliegbases en andere operationele gebruikers binnen jouw account, onderhoudt het contact met je klanten en zorgt dat hun wensen worden omgezet in productie en dienstverlening.

Ook is het voor meteorologen met een aantal jaren ervaring mogelijk om les te gaan geven aan bijvoorbeeld vliegers maar ook aan toekomstige collega forecasters.

Tot slot kun je wellicht nog doorgroeien naar een functie op managementniveau.

Hier ga je werken

Meteorologen beginnen als Metbriefer op een van de vliegbases van Defensie. Dat doe je doorgaans een paar jaar. De meeste andere functies vervul je vanuit de weerkamer van de JMG in Woensdrecht.

Als Accountmanager leg je ook veelvuldig bezoeken af aan klanten. Uiteraard volg je eerst een gedegen opleiding, die bestaat uit een 4-jarige militair-wetenschappelijke opleiding (een erkende bachelor opleiding) aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en een vaktechnische opleiding (de opleiding tot Meteoroloog).

Weekagenda

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend

 • Briefing week
 • Weer analyse
 • Weersverwachting analyseren
 • Briefing voor oefening aan vliegers
 • Weer analyse
 • Metbrief werkzaamheden
 • Metbrief werkzaamheden
 • Weersverwachting analyseren
 • Sport
 • Weer analyse
 • Middag

 • Vergadering met meteorologen
 • Radar
 • Administratie
 • Weersverwachting briefen
 • Aanvullende opleiding
 • Zelfstudie
 • Administratie
 • Metbrief werkzaamheden
 • Weekafsluiting
 • VWO, HBO
 • Je bent in het bezit van een VWO diploma (met wiskunde B en natuurkunde) of een HBO-propedeuse (+VWO certificaat voor wiskunde B / natuurkunde), hierbij zijn wiskunde B en natuurkunde afgerond met minimaal een 5,5.

  Een andere mogelijkheid is een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met een certificaat op vergelijkbaar niveau voor Nederlands (of Nederlands als tweede taal NT2 Staatsexamen II) en een certificaat op vergelijkbaar niveau voor Engels.

 • Je bent tussen de 17 jaar en 27 jaar en 11 maanden
 • Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6
 • Je groeit persoonlijk

  Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

  Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

  Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

  We leiden je op

 • Militair Wetenschappelijke Opleiding (MWO)
 • Met je afgeronde VWO volg je de Militair-Wetenschappelijke Officiersopleiding (MWO) van gemiddeld 4,5 jaar. De opleiding start met de Beroepsopleiding.

  Daarna volgt de Vaktechnische Opleiding (VTO). De MWO is inclusief een driejarig bachelorprogramma : Militaire Bedrijfswetenschappen, Krijgswetenschappen of Militaire Systemen Technologie.

  Je volgt deze volledig geaccrediteerde opleiding aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie als cadet op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of als adelborst op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.

 • Vaktechnische opleiding Meteo (deel 1)
 • De Vaktechnische opleiding (VTO) duurt alles bij elkaar ongeveer 12 maanden en bestaat uit een tweetal delen : opleiding tot MetBriefer en de Opleiding tijdens tewerkstelling (OTT).

  Het eerste deel, de opleiding tot MetBriefer, duurt ongeveer 6 tot 7 maanden en vindt plaats bij de Joint Meteorologische Groep op de Vliegbasis Woensdrecht.

  Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld dynamische, fysische, conceptuele en satelliet meteorologie, codes, numerieke modellen etc.

  Gedurende de opleiding zal de focus van de theorie geleidelijk aan verschuiven naar de praktijk. Uiteindelijk zal aan het eind van de opleiding met de aangeleverde kennis zelfstandig een goed onderbouwde weersverwachting gemaakt moeten kunnen worden.

  De opleiding tot MetBriefer wordt afgesloten met een examen. Pas na behalen van dit examen zal het tweede deel van de VTO beginnen : de opleiding tijdens tewerkstelling (OTT), het praktijkgedeelte.

 • Vaktechnische opleiding Meteo (deel 2)
 • Het tweede deel van de VTO, de opleiding tijdens tewerkstelling (OTT), wordt gevolgd op een Vliegbasis in Nederland en duurt ongeveer 4 maanden.

  Onder begeleiding van een ervaren MetBriefer worden jouw meteorologische skills verder verfijnd. Na het succesvol afronden van de OTT wordt je solo verklaard en ben je instaat om zelfstandig als MetBriefer te werken en begint jouw carrière als officier meteoroloog bij Defensie.

  Als meteoroloog moet je nog wel wat seizoenen meemaken om echt ervaring op te doen, net zoals je na het behalen van je rijbewijs ook nog geen ervaren chauffeur bent.

  Word je als MetBriefer gelijk in de weerkamer van de JMG geplaatst volgt aansluitend op de VTO eerst nog een inwerktraject van ongeveer 3 tot 5 maanden.

  Met name om de diverse producten en werkwijze eigen te maken.

  Train je fit

  Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

  Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

  Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1 Jouw loopbaan

  Als Officier Meteorologie ondersteun je in teamverband operaties van de krijgsmacht. Na je opleiding begin je als Metbriefer op een van de vliegbases en bedien je F-16-, helikopter- of luchttransportvliegers.

  Na een aantal jaren kun je Basismeteoroloog worden bij de Joint Meteorologische Groep (JMG) in Woensdrecht. Je ondersteunt dan de Metbriefers met jouw ideeën over het weer van die dag in het land en je maakt specifieke verwachtingen voor de Luchtmacht.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier