Sectordirecteur Museum
Naturalis Biodiversity Center/ DiSSCo
Leiden, Zuid-Holland, NL
5 dagen geleden

Boegbeeld van ons innovatieve familiemuseum met een missie.

Wegens pensionering van de huidige sectordirecteur zoeken wij een Sectordirecteur Museum voor 36 uur per week

Introductie

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld.

Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid.

Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde.

In 2019 is ons nieuwe museum geopend, hier ontvangen wij jaarlijks 425.000 bezoekers. Ruim 60.000 hiervan zijn leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs.

Met 9 prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, een leuke winkel, een restaurant en een café.

Waar jong en oud kan zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur.

Naturalis ontving in 2020 de BankGiro Loterij Museumprijs en werd in 2021 gekozen tot European Museum of the Year.

Ons museum is het vertrekpunt voor onze publieke missie. We willen zoveel mogelijk mensen enthousiast maken over de natuur.

Daarom start ons het verhaal bij datgene wat heel veel mensen aanspreekt : de verwondering over de diversiteit, de veerkracht en de schoonheid van de natuur.

Daar voegen we kennis aan toe, op een manier die nieuwsgierigheid en betrokkenheid stimuleert. Aansluitend zijn we maatschappelijk actief en engageren we ons publiek.

Watga je doen?

Je leidt een innovatief en zeer succesvol familiemuseum (ongeveer 100 medewerkers en 100 vrijwilligers) met een heldere missie en een gezonde exploitatie.

Vanuit een inhoudelijke visie op de rol van een modern museum in de samenleving, aansluitend bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen, ga je de publieksactiviteiten van het museum verder ontwikkelen en de samenhangende inhoudelijke programmering vormgeven.

Met vaste en tijdelijke tentoonstellingen en een breed scala aan publieksgerichte activiteiten, zowel binnen als buiten het museum, maak je het belang van biodiversiteit duidelijk en zorg je voor een fantastische bezoekerservaring.

Je bent verantwoordelijk voor een samenhangend educatief aanbod, zowel in het museum als online, zoals bijvoorbeeld met online producten als het Verwonderpaspoort en online lesprogramma’s.

Het is jouw verantwoordelijkheid om onze hoge bezoekersaantallen te bestendigen en uit te bouwen.

Je realiseert de commerciële doelstellingen van het museum, het restaurant, de winkel en de zaalverhuur en ontwikkelt relaties met oog op de werving van extra financiën, passend binnen de inhoudelijke en maatschappelijke kaders van Naturalis.

Je bent eindverantwoordelijk voor een gezonde exploitatie. Als boegbeeld van het publieksmuseum weet je organisaties rond Naturalis te betrekken en relevante trends en ontwikkelingen om te zetten naar kansen voor Naturalis.

Als lid van het Management Team van Naturalis lever je een verbindende bijdrage aan de realisatie van strategisch beleid voor het gehele instituut.

Profielen functie-eisen

Als museumprofessional kom je bij Naturalis helemaal tot bloei. Dit is een prachtige stap voor jou als je bijvoorbeeld directeur bent geweest van een (kleiner) natuurhistorisch of wetenschapsmuseum, of wanneer je in een grote organisatie (als MT lid) verantwoordelijk bent geweest voor een combinatie van de terreinen publiek, educatie, (museum) exploitatie en commerciële activiteiten.

Het volgende is op jou van toepassing :

 • ervaring als senior manager of directeur, een inspirerend leider, die bewezen succesvol heeft gefunctioneerd in organisaties van vergelijkbare omvang / complexiteit en variëteit;
 • kennis en ervaring in een relevante werkomgeving waarin je een mix van publiek, educatie, (museum) exploitatie en commercie hebt leren kennen.
 • Kennis van natuurhistorie en biodiversiteit is geen vereiste, maar helpt wel om te begrijpen waar Naturalis om draait.

 • brede ontwikkeling waardoor je als MT-lid bij kunt dragen aan de ontwikkeling van het hele instituut, zoals wetenschapsbeleid, ICT-beleid en collectiebeleid.
 • inzicht in voor Naturalis relevante maatschappelijke ontwikkelingen en een actuele en aansprekende visie op de plaats van Naturalis en van musea in de samenleving;
 • een actuele en aansprekende visie op museumexploitatie en -innovatie, onderlegd in de bedrijfsvoering en met financieel en commercieel inzicht;
 • je hebt een uitgebreid en relevant netwerk (van lokaal tot internationaal), begrijpt en omarmt de rol van Naturalis als museum en onderzoeksinstituut in het (inter)nationale veld;
 • je onderkent het grote belang van diversiteit en inclusiviteit en hebt daar een visie op;
 • je bent toegankelijk, diplomatiek, betrouwbaar en koersvast, een bevlogen leider met oog voor de mensen en een goede dosis humor;
 • een wetenschappelijk werk- en denkniveau.
 • Onsaanbod

  Een prachtige baan in het hart van ons kennisinstituut, waarbij je verantwoordelijk bent voor een groot familiemuseum en bijdraagt aan de ontwikkeling van het instituut in zijn geheel.

  Een verantwoordelijke en brede functie in een dynamische en fascinerende werkomgeving. Een sector in continue ontwikkeling met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor hun vak en voor biodiversiteit.

  Het salaris ligt tussen € 4.910,- en € 7.515,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 15 Museum CAO).

  Hiernaast krijg je een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. De arbeidsovereenkomst is voor 36 uur per week, voor de periode van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

  Naturalis is gevestigd in het Bio Science Park in Leiden, vlakbij de A44 en het NS station.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier