Officier Meteorologie
Ministerie van Defensie
Hoogerheide, NL
1 dag geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Ambieer jij een toekomst als weerman of weervrouw? Dan bieden wij je de kans die ambitie te realiseren. Als Officier Meteorologie krijg je een gedegen opleiding en vervolgens de kans om in diverse functies ervaring op te doen als meteoroloog.

Kandidaten met een exacte inslag nodigen we van harte uit om te solliciteren.

Dit ga je doen

Als Officier Meteorologie ondersteun je in teamverband operaties van de krijgsmacht. Na je opleiding begin je als Metbriefer op een van de vliegbases en bedien je vliegers van Luchtmacht of Marine.

Na een aantal jaren kun je Sectormeteoroloog worden bij de Joint Meteorologische Groep (JMG) in Woensdrecht. Je ondersteunt dan de Metbriefers met jouw ideeën over het weer van die dag in het land en je maakt specifieke verwachtingen voor heel Defensie (bijv special forces, Marechaussee of de Defensie Paraschool).

Na een aantal jaren ervaring kun je een aanvullende opleiding volgen om je te kwalificeren voor vervolgfuncties op kapiteinsniveau, zoals de mondiaal meteoroloog.

In die functie maak je diverse verwachtingen voor meerdere dagen vooruit voor alle soorten oefeningen en operaties van Defensie, waar ter wereld deze ook plaatsvinden.

Hierbij word je geholpen door de meest ervaren meteorologen binnen de krijgsmacht : de Guidancemeteorologen. Zij analyseren de berekeningen van de meteorologische computermodellen en voorzien je van informatie over mogelijke weerbeeldscenario’s voor de komende dagen.

Guidancemeteoroloog is de laatste stap in je praktijkgerichte meteorologische carrière. De werkzaamheden zullen veelal in Nederland plaatsvinden, maar ondersteuning ter plekke tijdens oefeningen en missies behoort voor alle functies tot de mogelijkheden.

Een volgende stap is de functie van Accountmanager. Je bezoekt dan de vliegbases en andere operationele gebruikers binnen jouw account, onderhoudt het contact met je klanten en zorgt dat hun wensen worden omgezet in productie en dienstverlening.

Ook is het voor meteorologen met een aantal jaren ervaring mogelijk om les te gaan geven aan bijvoorbeeld vliegers maar ook aan toekomstige collega forecasters.

Tot slot kun je wellicht nog doorgroeien naar een functie op managementniveau.

Hier ga je werken

Meteorologen beginnen als Metbriefer op een van de vliegbases van Defensie. Dat doe je doorgaans een paar jaar. De meeste andere functies vervul je vanuit de weerkamer van de JMG in Woensdrecht.

Als Accountmanager leg je ook veelvuldig bezoeken af aan klanten. Voordat je als Officier Meteorologie aan de slag gaat, volg je de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Weekagenda

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend

 • Briefing week
 • Weer analyse
 • Weersverwachting analyseren
 • Briefing voor oefening aan vliegers
 • Weer analyse
 • Metbrief werkzaamheden
 • Metbrief werkzaamheden
 • Weersverwachting analyseren
 • Sport
 • Weer analyse
 • Middag

 • Vergadering met meteorologen
 • Radar
 • Administratie
 • Weersverwachting briefen
 • Aanvullende opleiding
 • Zelfstudie
 • Administratie
 • Metbrief werkzaamheden
 • Weekafsluiting
 • HAVO, VWO, HBO, WO

  Je bent in het bezit van een HAVO / VWO diploma, hierbij is een voldoende (5,5) voor Wiskunde B / D en natuurkunde vereist.

  Of je bent in het bezit van een HBO diploma met de vakken wiskunde B / D en natuurkunde minimaal op HAVO niveau afgerond met een 5,5.

  Een andere mogelijkheid is een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met een certificaat op vergelijkbaar niveau voor Nederlands (of Nederlands als tweede taal NT2 Staatsexamen II) en een certificaat op vergelijkbaar niveau voor Engels.

  Je bent tussen de 17 jaar en 30 jaar en 11 maanden

  Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

  Je hebt een zwemdiploma nodig

  Je groeit persoonlijk

  Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

  Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

  Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

  We leiden je op

  Primair Militaire Officiersopleiding (PMO)

  De Primaire Militaire Officiersopleiding (PMO) duurt ongeveer 20 weken. Deze opleiding bestaat uit de vorming tot militair (onder meer schieten, exerceren, verbindingen, kaartlezen, militaire EHBO en commandovoering) en een theoretische deel, waar onder meer militaire operaties, airpower, vredesbedrijfsvoering, militair recht en logistiek aan bod komt.

  Na het behalen van de PMO volgt de Vaktechnische Opleiding (VTO).

  Vaktechnische opleiding Meteo (deel 1)

  De Vaktechnische opleiding (VTO) duurt alles bij elkaar ongeveer 12 maanden en bestaat uit een tweetal delen : opleiding tot MetBriefer en de Opleiding tijdens tewerkstelling (OTT).

  Het eerste deel, de opleiding tot MetBriefer, duurt ongeveer 6 tot 7 maanden en vindt plaats bij de Joint Meteorologische Groep op de Vliegbasis Woensdrecht.

  Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld dynamische, fysische, conceptuele en satelliet meteorologie, codes, numerieke modellen etc.

  Gedurende de opleiding zal de focus van de theorie geleidelijk aan verschuiven naar de praktijk. Uiteindelijk zal aan het eind van de opleiding met de aangeleverde kennis zelfstandig een goed onderbouwde weersverwachting gemaakt moeten kunnen worden.

  De opleiding tot MetBriefer wordt afgesloten met een examen. Pas na behalen van dit examen zal het tweede deel van de VTO beginnen : de opleiding tijdens tewerkstelling (OTT), het praktijkgedeelte.

  Vaktechnische opleiding Meteo (deel 2)

  Het tweede deel van de VTO, de opleiding tijdens tewerkstelling (OTT), wordt gevolgd op een Vliegbasis in Nederland en duurt ongeveer 4 maanden.

  Onder begeleiding van een ervaren MetBriefer worden jouw meteorologische skills verder verfijnd. Na het succesvol afronden van de OTT wordt je solo verklaard en ben je instaat om zelfstandig als MetBriefer te werken en begint jouw carrière als officier meteoroloog bij Defensie.

  Als meteoroloog moet je nog wel wat seizoenen meemaken om echt ervaring op te doen, net zoals je na het behalen van je rijbewijs ook nog geen ervaren chauffeur bent.

  Word je als MetBriefer gelijk in de weerkamer van de JMG geplaatst volgt aansluitend op de VTO eerst nog een inwerktraject van ongeveer 3 tot 5 maanden.

  Met name om de diverse producten en werkwijze eigen te maken.

  Train je fit

  Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

  Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

  Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

  Jouw loopbaan

  Als Officier Meteorologie ondersteun je in teamverband operaties van de krijgsmacht. Na je opleiding begin je als Metbriefer op een van de vliegbases en bedien je F-16-, helikopter- of luchttransportvliegers.

  Na een aantal jaren kun je Basismeteoroloog worden bij de Joint Meteorologische Groep (JMG) in Woensdrecht. Je ondersteunt dan de Metbriefers met jouw ideeën over het weer van die dag in het land en je maakt specifieke verwachtingen voor de Luchtmacht.

  Video afspelen

  Alles over de sollicitatie

  2 : 48

  Voorlichting Luchtmacht (optioneel)

  Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

  Invullen vragenlijsten

  Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

  Psychologisch Onderzoek (PO)

  Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Aanstellings- en Adviescommissie (AAC)

  Dit gesprek met een aantal (hoge) officieren vindt plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine of op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

  Aan de hand van dit gesprek wordt beoordeeld of je de capaciteiten hebt om te worden opgeleid tot officier bij Defensie.

  Medisch Onderzoek

  Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

  Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

  Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

  Veiligheidsonderzoek (VO)

  Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Aanstelling

  Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier