Officier Communication & Engagement (HBO/WO)
Ministerie van Defensie
Utrecht, NL
5 dagen geleden

Salaris en voorwaarden

Salaris

Je startsalaris is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, groeit ook je salaris met je mee.

Boven op je salaris ontvang je als militair bovendien verschillende structurele en incidentele toelages.

Vrije dagen

Bij een volledig dienstverband heb je afhankelijk van je leeftijd recht op 26-30 verlofdagen per jaar. Heb je dagen over?

Dan kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen naar het volgende jaar.

Rijbewijs

Nog geen rijbewijs? Haal m gratis bij Defensie! We helpen je graag vooruit, en niet alleen als het om je carrière gaat. Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen.

Meer informatie over rijbewijs bij Defensie.

Dit ga je doen

Heb jij (bijna) een Bachelor of Master (Internationale betrekkingen, Bestuurskunde, Geschiedenis, Politieke Wetenschappen, Psychologie, Sociologie, Antropologie, Communicatie, Mediastudies of Nederlands) en wil je carrière maken binnen het boeiende vakgebied Communicatie & Engagement (C&E) bij één van de meest veelzijdige werkgevers van Nederland?

Als Officier C&E kun je aan de slag binnen de 3 specialismen van C&E; Civiel-Militaire Samenwerking, Psychologische Operaties of Communicatie.

Hierbij adviseer je je leidinggevenden over de planning en uitvoering van C&E activiteiten. Daarnaast geef je als officier leiding aan andere collega’s binnen je team.

Als C&E officier neem je deel aan regionale evenementen en oefeningen van de landmachteenheid waar je geplaatst wordt. Het komt dus wel eens voor dat je buiten de reguliere werktijden wordt opgeroepen.

Kortom, een dynamische en veelzijdige functie binnen 1 van de onderstaande specialismen.

 • Civiel-Militaire Samenwerking : je houdt je bezig met de interactie tussen jouw militaire eenheid en de civiele omgeving.
 • Je onderhoudt daarbij diverse contacten. Hierbij kun je denken aan non-gouvernementele organisaties, lokale overheden en de burgerbevolking.

  Daarnaast zorg je voor een analyse van deze civiele omgeving en de impact ervan op de militaire relaties.

 • Psychologische Operaties : je geeft leiding aan een team met specialisten op het gebied van doelgroep analyse en menselijk gedrag.
 • Middels analyse probeer je te doorgronden waarom mensen zich in een missiegebied op een bepaalde wijze gedragen. Daarnaast plan je activiteiten waarbij je diverse wijze van communiceren inzet om goedgekeurde doelgroepen te beïnvloeden om zo missiedoelstellingen te bereiken.

 • Communicatie : je houdt je bezig met communicatie in de breedste zin van het woord. Je adviseert en ondersteunt je hoofd communicatie en je collega’s bij hun advies aan de leiding van een Landmachtonderdeel over het corporate communicatiebeleid.
 • Je houdt je Landmacht-collega’s op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, onder andere door het schrijven van berichten voor het intranet.

  Zowel in- als extern ben je een vraagbaak. Je onderhoudt contacten met de media. Jij bepaalt in overleg met het afdelingshoofd welke middelen je hiervoor wilt inzetten, bijvoorbeeld internet, persberichten, social media en telefonische of persoonlijke contacten.

  Hier ga je werken

  Je gaat werken bij een van de onderdelen van de Koninklijke Landmacht. Je kunt ook uitgezonden worden naar locaties waar Defensie actief is.

  Na aanstelling volg je eerst korte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Deze opleiding duurt 1 jaar.

  Daarna volg je enkele functieopleidingen.

  Weekagenda

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend 7 kilometer hardlopen Weekoverleg Sectie Communicatie Media begeleiding op kazerne Sport met de staf Adviseren van commandant over interview Monitoren social media Content maken voor berichten op sociale media Media begeleiding tijdens oefendag Middag Afstemmingsoverleg met eenheid over aankomende oefening Afspraak bij het Mediacentrum Defensie in Den Haag Voorbereiden van een les in mediabewustzijn Bevordering van een collega Monitoren social media Schrijven van een communicatieplan Begeleiden van een medewerker communicatie Communicatieplan terugkoppelen aan de commandant Les mediabewustzijn geven Week afsluiting Avond Eten met bevorderde collega bij een steakhouse

  HBO, WO

  Een afgeronde Bachelor of Master in de volgende studierichtingen : Internationale betrekkingen, Bestuurskunde,Geschiedenis,Politieke Wetenschappen, Psychologie, Sociologie, Antropologie, Communicatie, Mediastudies of Nederlands.

  Je bent tussen de 17 jaar en 30 jaar en 11 maanden

  Je bent minimaal 155 cm (vrouw), 155 cm (man)

  Een bril of lenzen is geen probleem.

  Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

  Je hoeft geen rijbewijs te hebben

  Je hebt een zwemdiploma nodig

  Je groeit persoonlijk

  Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

  Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend is.

  Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

  We leiden je op

  Nederlandse Defensie Academie (NLDA) HBO-WO

  Elke militair start zijn of haar dienstverband met een opleiding. De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) verzorgt de algemene opleiding van officieren.

  De eenheid waar je gaat werken verzorgt doorgaans het vakinhoudelijke deel. Voor de meeste HBO’ers en WO’ers duurt de opleiding tot officier in totaal ongeveer anderhalf jaar.

  Vaktechnische Opleiding (VTO) Officieren

  De specialistische vakkennis komt aan bod tijdens de vaktechnische opleiding (VTO) en de duur hiervan verschilt per vakgebied.

  Je gaat hiervoor naar een van de opleidingscentra van het Opleidings- en Trainingscommando, afhankelijk van het wapen (gevechts- en gevechtsondersteunende eenheid) of dienstvak (ondersteunende eenheid) waar je gaat werken.

  Train je fit

  Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

  Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

  Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

  Jouw groeipad

  Als Officier Communicatie houd je je bezig met communicatie in de breedste zin van het woord. Je adviseert en ondersteunt het hoofd communicatie en je collega's bij hun advies aan de leiding van een Landmachtonderdeel over het corporate communicatiebeleid.

  Je hebt de mogelijkheid door te groeien naar de functie van Hoofd Communicatie.

  De sollicitatie

  Voorlichting Landmacht (optioneel)

  Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

  Invullen vragenlijsten

  Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

  Psychologisch Onderzoek (PO)

  Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Aanstellings- en Adviescommissie (AAC)

  Dit gesprek met een aantal (hoge) officieren vindt plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine of op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

  Aan de hand van dit gesprek wordt beoordeeld of je de capaciteiten hebt om te worden opgeleid tot officier bij Defensie.

  Medisch Onderzoek

  Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

  Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : Gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

  Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

  Veiligheidsonderzoek (VO)

  Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Aanstelling

  Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier