Penitentiair Inrichtingswerker (Justitieel Complex Zaanstad)
Justitieel Complex Zaanstad
Westzaan
1 dag geleden

Functie omschrijving

Intensieve een-op-een-begeleiding van gedetineerden. Dat is jouw baan in een notendop. Als Penitentiair Inrichtingswerker heb je nauw contact met een deel van de gedetineerden die in het Justitieel Complex Zaanstad verblijven.

Je begeleidt hen bij hun dagprogramma, maar biedt ook de helpende hand bij eventuele problemen of vragen. Hiermee help je ze bij het opbouwen van een toekomst buiten de muren van de inrichting.

Een baan met impact? Reken maar!

Dit ga je doen

Eén ding is zeker : begin je bij het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) dan is geen werkdag voor jou meer hetzelfde. Je krijgt namelijk te maken met heel veel verschillende problematieken en culturen.

Je richt je bijvoorbeeld op gedetineerden met psychische problemen. Ook verslavingen en verstandelijke beperkingen komen voor.

Jij biedt intensieve begeleiding op de afdeling en bent daarnaast ook de persoonlijke mentor van minimaal één van de gedetineerden.

Waar de ene dag soepel verloopt, kan het op de andere dag de sfeer op de afdeling onrustiger zijn. Denk hierbij aan het ontstaan een vechtpartij of een ander incident.

Wat de situatie ook is, jij en jouw collega’s hebben en houden de regie in eigen handen. Denk hierbij aan het helder en duidelijk communiceren als het gaat om het stellen van de verwachtingen, grenzen en regels.

Dit bekent ook dat je het waarborgen van de veiligheid van zowel de gedetineerden, je collega’s en je zelf ten alle tijden voorop hebt staan.

Daarnaast ben jij het eerste aanspreekpunt voor de gedetineerden op jouw afdeling en heb je minstens een keer in de week een gesprek over hun begeleidingsprogramma.

Heeft iemand zich niet aan de afspraken gehouden? Bijvoorbeeld omdat uit jouw dagelijkse urinecontrole blijkt dat er verdovende middelen zijn gebruikt?

Dan bespreek je wat de sancties zijn, bijvoorbeeld het intrekken van verlof. Ook probeer je de gedetineerde op andere gedachten te brengen door bewustwording te creëren over de consequenties.

Of je verwijst door naar de medische dienst of hulpverlening. Het is ook belangrijk dat je steeds zorgvuldig rapporteert en dat je nauw samenwerkt en veel overlegt met de andere penitentiair inrichtingswerkers, mentoren en het afdelingshoofd.

Daarnaast begeleid je de justitiabelen bij hun dagelijkse doen en laten. Je gaat bijvoorbeeld mee luchten, tafeltennissen, sporten, kaarten of samen koken.

Klinkt allemaal leuk, maar je bent natuurlijk vooral continu scherp op dat de sfeer snel kan veranderen. Je staat dan ook stevig in je schoenen, bent verbaal sterk en weet bij ordeverstoringen daadkrachtig op te treden.

Voordat je jouw taken zelfstandig uitvoert, word je ingewerkt door een ervaren collega en volg je een 6-weekse interne opleiding.

Wil jij jezelf graag verder ontwikkelen? Laat dan vooral van je horen! Zo is het mogelijk om door te groeien. Denk hierbij aan de functie tot Senior Penitentiair Inrichtingswerker, een belangrijke schakel tussen het Afdelingshoofd en de Penitentiaire Inrichtingswerkers.

De mogelijkheden tot het volgen van opleidingen liggen ruim voorhanden.

Benieuwd hoe jouw werk er precies uitziet? Bekijk dan onze bedrijfsfilm waarin Charissa vertelt over haar werk.

Henk over zijn baan als Penitentiair Inrichtingswerker

Mijn baan is afwisseling ten top. De bejegening van de gedetineerden op mijn afdeling is elke dag opnieuw een uitdaging.

Ik werk ook met jeugdcriminelen. Gelukkig sta ik mijn mannetje, want deze jongens kunnen uit het niets uit hun dak gaan.

Door ze intensief te begeleiden in hun traject, kan ik voor hen wel het verschil maken. Dat geeft, ondanks dat de druk soms groot is, ontzettend veel voldoening.

Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk en ook weer fluitend naar huis. Ook fijn : dit werk biedt allerlei groeimogelijkheden.

En bonussen, bijvoorbeeld als je bhv-taken verricht. Eigen inzet en zelfredzaamheid komen daarbij natuurlijk goed van pas.

Dit neem je mee

 • Je hebt minimaal een MBO-4 diploma Zorg & Welzijn (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen of Sociaal Pedagogisch Werker).
 • Beschik je nog niet over de vereiste MBO-4 diploma maar wel gemotiveerd om deze te halen? Dan krijg je bij ons de gelegenheid en de tijd dit diploma te behalen.

  Zie daarover meer onder het kopje

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier