Onderzoekers nieuwe inspectiedienst
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Den Haag
3 dagen geleden

Functie omschrijving

Iedereen kan zich de toeslagenaffaire nog herinneren. Een dramatische situatie voor de gedupeerden. Het Rijk doet er dan ook alles aan om een soortgelijke zaak in de toekomst te voorkomen.

Zo krijgen de Belastingdienst, de dienst Toeslagen en de Douane vanaf 1 januari 2022 een eigen externe inspectiedienst in Den Haag.

De komende periode geven we deze dienst vorm. En daar kunnen we jouw hulp als onderzoeker goed bij gebruiken.

Voor zowel de juridische als inhoudelijke vormgeving van de Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane (Inspectie-BTD) zoeken we ervaren onderzoekers.

Jouw doel : de Inspectie-BTD snel op vlieghoogte brengen vanuit je kennis over de specifieke context van de betrokken diensten en de (inhoudelijke) vraagstukken.

Hoe je dit doet? Door een eerste risicoanalyse op te stellen op basis van gesprekken met burgers, bedrijven en medewerkers van de Belastingdienst, de dienst Toeslagen en de Douane.

In deze risicoanalyse onderzoek je waar burgers en bedrijven de grootste risico’s lopen als het gaat om de uitvoering van de belastingheffing en -inning, toeslagenverstrekking en douane-aangelegenheden.

Vervolgens werk je mee aan het opstellen van een jaarwerkplan waar de Inspectie-BTD vanaf 1 januari 2022 mee van start gaat.

Het gaat naar verwachting vooral om audits of onderzoeken binnen de diensten zelf en naar de relatie met de opdrachtgevers.

Hierin spelen elementen van houding en gedrag en de besturing van de diensten een grote rol. Gedurende de zomer kunnen dan de eerste onderzoeken en inspecties plaatsvinden als nadere invulling van de risico-inventarisatie, maar ook als de actualiteit of incidenten daarom vragen.

Kees van Nieuwamerongen, kwartiermaker Inspectie-BTD : De toeslagenaffaire is dramatisch geweest voor de gedupeerden. Om het vertrouwen van de samenleving terug te verdienen, moet enorm veel werk verzet worden.

Ik vind het een eer om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Als jouw betrokkenheid bij de samenleving en bij de publieke zaak net zo groot is, kom ik graag met jou in gesprek!

Functie-eisen

 • Je hebt wo-niveau aangevuld met een master in een (fiscaal)juridische, bestuurskundige, sociaalwetenschappelijke of economische richting.
 • Je hebt ervaring binnen een toezichtsorganisatie (Rijksinspectie, decentrale inspectie of markttoezichthouder) met het opstellen van risico-inventarisaties, óf je hebt kennis van en ervaring met de Belastingdienst, de dienst Toeslagen of de Douane.
 • Je hebt ervaring met het opstellen van adviesproducten, zoals verkenningen of analyses.
 • Je hebt een brede interesse in maatschappelijke ontwikkelingen rondom de onderwerpen waar de Inspectie-BTD actief wordt.
 • Je gaat graag de uitdaging aan om mee te werken aan de oprichting van een nieuwe organisatie, waarbij je samen in een klein team nieuwe wegen zult moeten ontdekken en waar eigen initiatief van je wordt verlangd.
 • Je bent in staat om out-of-the-box te denken en bent (vooral in de opbouwfase) bereid om je flexibel op te stellen, bijvoorbeeld als er klussen gedaan moeten worden die niet direct op jouw terrein liggen.
 • Je hebt een beeld bij het betrekken van burgers en bedrijven in je werk, en vindt dat de toegevoegde waarde van je werk in de maatschappij zichtbaar moet zijn.
 • Je bent gericht op de buitenwereld en redeneert vanuit de bedoeling van wetgeving en de overheid en niet vanuit de regels.
 • Arbeids voorwaarden

 • Salaris niveau schaal 11, schaal 12, schaal 13
 • Maand salaris Min €3.279 Max. €6.419 (bruto)
 • Dienst verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract duur 2 jaar
 • Maximaal aantal uren per week 36
 • Overige arbeids voorwaarden

  Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd.

  Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst.

  Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden.

  Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

  Bijzonderheden

 • We willen dat iedereen zich thuis voelt bij de Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane en zichzelf volledig kan ontwikkelen.
 • Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot.

  Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.

 • Draag jij graag bij aan een financieel gezond Nederland? Je bent van harte welkom. Je sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als de bijlagen als Word- of pdf-bestand zijn opgemaakt.
 • De sollicitatiegesprekken staan gepland in de periode ná 24 mei 2021. Vanwege de coronamaatregelen voeren we sollicitatiegesprekken voorlopig digitaal.
 • De inschaling voor deze functie vindt plaats op basis van kennis en ervaring.
 • Het gaat om een functie van 36 uur per week. Een parttime werkweek van minimaal 24 uur is ook bespreekbaar.
 • Naast ons aanbod van een arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar met uitzicht op een vast dienstverband, behoort een detachering voor een kortere duur (bijvoorbeeld tijdens de opbouwfase) ook tot de mogelijkheden.
 • Het opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag en het inwinnen van referenties maken deel uit van de selectieprocedure.
 • deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier