Officier Jurist (WO)
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Utrecht
6 dagen geleden

Dit ga je doen

Als militair-juridisch adviseur geef je adviezen over juridische aangelegenheden waarmee een commandant of organisatiedeel bij zijn of haar taakuitvoering wordt geconfronteerd.

Je adviseert met name op het vlak van internationaal recht, humanitair recht, oorlogsrecht, militair straf- en tuchtrecht en militair ambtenarenrecht.

Afhankelijk van de functie waar je geplaatst wordt kunnen ook het lucht- en ruimterecht, contractrecht, staats- en bestuursrecht of export compliance relevant zijn voor je werkzaamheden.

Je neemt incidenteel ook deel aan oefeningen in binnen- en buitenland. Zoals elke militair moet je er rekening mee houden dat je uitgezonden kunt worden.

Hier ga je werken

Na je opleiding word je ingedeeld bij de juridische dienst van een van de meest veelzijdige werkgevers van Nederland. De Koninklijke Luchtmacht beschikt over diensten en eenheden in binnen- en buitenland.

Je eerste functie na je opleiding kan op verschillende plekken binnen de Koninklijke Luchtmacht zijn. Je krijgt een aanstelling als militair bij Defensie.

Als officier jurist krijg je een initiële aanstelling van minimaal 4 jaar, na afronding van de opleiding aan de KMA. De proeftijd heeft een duur van 6 maanden.

Een jurist wordt aangesteld in de rang van kapitein. Daarnaast biedt de Luchtmacht ook uitstekende overige arbeidsvoorwaarden.

Zo kun je gebruik maken van een aantrekkelijk pakket aan studiefaciliteiten, waar je ook buiten de Luchtmacht je voordeel mee kunt doen.

Ook kent de Luchtmacht een goede gezondheidszorg, uitgebreide reis- en onkostenvergoedingen en ruime sportfaciliteiten. Maar de beste arbeidsvoorwaarde is natuurlijk niet in geld uit te drukken : de unieke ervaring die je bij de Koninklijke Luchtmacht en Defensie in het algemeen kunt opdoen!

Weekagenda

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend

 • Management team overleg
 • Behandeling van bezwaar- en beroepschriften
 • Behandeling van bezwaar- en beroepschriften
 • Bevordering collega
 • Overleg met commandant hersteleenheid
 • Behandeling van bezwaar- en beroepschriften
 • Middag

 • Overleg met commandant (rules of engagement)
 • Sporten
 • Intern overleg juridische dienst
 • Naar bestuursrechter als procesgemachtigde
 • Behandeling van bezwaar- en beroepschriften
 • Administratie bijwerken
 • Avond

 • Etentje met collega's
 • Jouw profiel

  Je bent in het bezit van een WO master Rechtsgeleerdheid, bij voorkeur in de richting van Civiel Effect. Kennis van de militaire rechtspositie, militair Straf- en Tuchtrecht en International Law of Military Operations is een pre.

  Daarnaast dien je te voldoen aan de eisen die gelden voor de toegang tot zogenaamde togaberoepen(civiel effect).

  Je bent tussen de 17 jaar en 30 jaar en 11 maanden

  Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

  Je hebt een zwemdiploma nodig

  Je groeit persoonlijk

  Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen.

  Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend zijn.

  Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

  We leiden je op

  Primair Militaire Officiersopleiding (PMO)

  De Primaire Militaire Officiersopleiding (PMO) duurt ongeveer 20 weken. Deze opleiding bestaat uit de vorming tot militair (onder meer schieten, exerceren, verbindingen, kaartlezen, militaire EHBO en commandovoering) en een theoretische deel, waar onder meer militaire operaties, airpower, vredesbedrijfsvoering, militair recht en logistiek aan bod komt.

  Na het behalen van de PMO volgt de Vaktechnische Opleiding (VTO).

  Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht (PAO MJD-K)

  Alle militair juristen volgen de Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht (PAO MJD-K), een anderhalfjarige opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie) te Breda en aan de Universiteit van Amsterdam.

  Voor meer informatie over deze opleiding kun je kijken in onze brochure.

  Train je fit

  Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

  Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

  Belastbaarheidsniveau voor deze functie : 1

  Jouw loopbaan

  Je begint als officier jurist, je geeft vooral adviezen aan je commandant over juridische aangelegenheden

  Tijdens je functie ontwikkel je je verder in internationaal recht, humanitair recht, oorlogsrecht, militair straf- en tuchtrecht en militair ambtenarenrecht

  Bij gebleken geschiktheid kun je doorgroeien naar hogere rangen binnen de militaire juridische dienst.

  Video afspelen

  Alles over de sollicitatie

  2 : 48

  Voorlichting Landmacht (optioneel)

  Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een infodag of voorlichting (of doe een online voorlichting). Dan ben je bijvoorbeeld beter voorbereid voor je gesprek tijdens het psychologisch onderzoek!

  Invullen vragenlijsten

  Je krijgt een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Deze informatie wordt later gebruikt in je sollicitatieproces.

  Psychologisch Onderzoek (PO)

  Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een capaciteitentest en een gesprek met een psycholoog van Defensie (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Advies Commissie Instroom (ACI)

  Dit gesprek met een aantal (hoge) officieren vindt plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine of op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

  Aan de hand van dit gesprek wordt beoordeeld of je de capaciteiten hebt om te worden opgeleid tot officier bij Defensie.

  Medisch Onderzoek

  Het Medisch Onderzoek wordt verricht om te bepalen of je medisch geschikt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd.

  Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen : gehoortest (audiometrie), ogentest (optometrie), lichaamsmetingen (biometrie), gesprek met een arts en een functionele test (vaststellen fysieke functie geschiktheid).

  Zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?'.

  Veiligheidsonderzoek (VO)

  Je werkt met wapens en geheime informatie. Daarom doen we een veiligheidsonderzoek. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk als militair (zie ook onze online brochure 'Ben jij fit voor de keuring?').

  Aanstelling

  Als je alle keuringen hebt gehaald ben je 'aanstelbaar' als militair. Hierna krijg je te horen wanneer je naar verwachting kunt beginnen met je militaire opleiding!

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier