LEAN-gedachtegoed
Witteveen + Bos
Deventer
1 dag geleden

Voor het onderzoeken van de mogelijkheden van het Lean-gedachtegoed bij Witteveen+Bos zijn wij op zoek naar jou!

Een ingenieursbureau werkt vaak aan complexe projecten met één of meerdere opdrachtgevers, verschillende stakeholders, meerdere doelen en vaak een beperkte tijd om deze doelen te behalen.

Hoe zorg je er in zulke gevallen voor dat het project binnen de gestelde tijd en kwaliteitseisen wordt afgerond, en de doelen naar tevredenheid van de opdrachtgevers(s) en stakeholders worden behaald?

Hiervoor wordt tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van Lean-management. Echter, is dit wel toepasbaar op projecten van ingenieursdiensten?

Lean-management is oorspronkelijk overgekomen uit de auto-industrie waarin de productie zo efficiënt mogelijk wordt ingericht.

In de auto-industrie is dit goed toepasbaar omdat het vooraf duidelijk is wat het eindresultaat zal zijn en welke tussenstappen er hiervoor genomen dienen te worden.

De in- en outputrelaties zijn

duidelijk en inzichtelijk. Omdat er gefocust wordt op de supply chain van één eindproduct is het makkelijker om jezelf als bedrijf af te sluiten van onnodige verspillingen in het proces en de klant centraal te zetten.

Onze werkzaamheden binnen Witteveen+Bos willen wij natuurlijk ook zo slim en efficiënt mogelijk doorlopen. Het probleem is vaak dat de in- en outputrelaties en het eindresultaat vooraf niet volledig te definiëren zijn.

Verschillende stakeholders kunnen bijvoorbeeld verschillende doelen hebben. De te doorlopen tussenstappen zijn hierdoor vooraf dus ook niet volledig inzichtelijk wat het opstellen van een Lean-planning lastig maakt.

Is het Lean-gedachtegoed eigenlijk toepasbaar op ingenieursdiensten? En zo ja, hoe? Wat kan een ingenieursbureau zoals Witteveen+Bos leren van het werken volgens de Lean-methode?

Onderzoeksvragen voor je onderzoek formuleren we samen waarbij jouw initiatief wordt gewaardeerd. Er kan gedacht worden aan een onderzoekvragen als :

 • is het Lean-gedachtegoed toepasbaar op ingenieursdiensten? En zo ja, hoe;
 • welke elementen van het Lean-gedachtegoed zijn goed toepasbaar voor ingenieursdiensten;
 • welke elementen van het Lean-gedachtegoed zijn niet goed toepasbaar voor ingenieursdiensten;
 • hoe kan Witteveen+Bos concreet gebruikmaken van het Lean-gedachtegoed in zijn projecten?
 • Je doet je onderzoek vanuit de Product-Markt-Combinatie (PMC) Construction Management. Vanuit deze PMC werken we aan de realisatie van duurzaam en hoogwaardige stedelijke ontwikkeling en infrastructuur.

  Actuele voorbeelden hiervan zijn de Noordelijke Randweg Utrecht, de Zuidelijke Ring Groningen, versterking Afsluitdijk en ontwikkeling van de Zuidlanden en composiet fietsbrug te Leeuwarden.

  Wat wij vragen

 • een relevante opleiding (bijvoorbeeld (Technische) Bedrijfskunde of aanverwant) op hbo- of wo niveau;
 • interesse in bedrijfskunde en / of analyseren van organisaties;
 • een nieuwsgierige en leergierige houding;
 • proactief en initiatiefrijk;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in de Nederlandse taal.
 • Wat wij bieden

 • alle mogelijkheden om jouw innovatieve ideeën of aanpak verder uit te werken;
 • veel ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid in je onderzoek;
 • ondersteuning door jonge en ervaren energieke professionals;
 • je bent een neWBie! NeWBie is een netwerk van medewerkers die tot vijf jaar in dienst zijn. We zorgen op een creatieve manier voor verbinding onder neWBies door het organiseren van verschillende activiteiten.
 • volop kansen om naast je afstudeeronderzoek mee te werken in onze organisatie.
 • Je staat er uiteraard niet alleen voor want je krijgt bij ons, vanzelfsprekend, gedegen begeleiding, maar het initiatief ligt bij jou.

  Jij bepaalt je onderzoek!

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier