Woordvoerder
Rijkswaterstaat
Den haag, NL
2 dagen geleden

Omschrijving

Voor de bestuursstaf van Rijkswaterstaat in Den Haag zoeken we een woordvoerder die als geen ander de kracht van communicatie snapt.

Een adviseur die het leuk vindt om het werk van Rijkswaterstaat nog zichtbaarder te maken. Een vakman of -vrouw die met een bredere blik dan woordvoering alleen onze organisatie nog meer omgevingsbewust weet te maken.

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

Je zorgt er samen met je collega’s voor dat iedereen ziet, leest en voelt wat een mooie organisatie Rijkswaterstaat is. Met als maatschappelijk doel het zorgen voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

In deze functie ben je naast woordvoerder ook een adviseur op het gebied van communicatie en media vooral richting de externe doelgroepen.

Je doet dus veel meer dan alleen journalisten te woord staan. Zo houd je je bezig met alle aspecten die het communicatie vak zo interessant maken (stakeholder- en reputatiemanagement en bestuurscommunicatie).

Je denkt ook mee over welke andere middelen je kan inzetten om het verhaal van Rijkswaterstaat te vertellen. Je bent een adviseur en sparringpartner voor onze collega’s in Den Haag, landelijke diensten en verschillende regio’s.

Daarnaast leg je verbinding met de wereld binnen en buiten Rijkswaterstaat.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Je werkt in een publicitaire en politiekgevoelige omgeving waarin de druk soms hoog is en de belangen groot zijn. Stressbestendigheid en flexibiliteit zijn nodig om in zo’n omgeving je werk goed te kunnen doen.

Met jouw scherpe pen en communicatieve vaardigheden zet jij het werk van Rijkswaterstaat in de schijnwerpers. Je bent in staat ideeën snel tot een concreet resultaat te brengen.

Dit doe je samen met een team en gebruik makend van het hele communicatienetwerk van Rijkswaterstaat.

Als adviseur van de ambtelijke top ben je in staat om bestuurlijke ideeën en wensen snel om te zetten in (communicatie-) acties.

Ook voor de directie Communicatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) ben je aanspreekpunt voor publicitaire zaken op jouw thema’s.

Jij vormt met het communicatieteam - de verbinding tussen de uitvoeringspraktijk van Rijkswaterstaat en de beleidskern van het ministerie in Den Haag.

Wat wij aan jou waarderen

Als woordvoerder weet je hoe media opereren en je kunt dat ook uitleggen aan anderen. Een gretige en actieve werkhouding weegt zwaarder dan jarenlange ervaring.

Je bent een uitstekende netwerker en je neemt de mensen om je heen mee in je overwegingen. Een netwerk onder (Haagse) journalisten is een voordeel.

Samenwerken, plannen en organiseren zijn je tweede natuur. In deze functie is het belangrijk dat je over politiek gevoelige antennes beschikt.

Jij voelt naadloos aan wat wel en wat niet gecommuniceerd kan worden of wat prioriteit heeft. Daarbij weet je het belang van diverse partijen voor ogen te houden.

Wil je eerst meer informatie over vacature voordat je gaat solliciteren?

Neem dan contact op met Carlo Eijkels, coördinator woordvoerder, via 06-29632601 of Willemijn Vendrig, afdelingshoofd Communicatie Bestuursstaf (bereikbaar vanaf 4 augustus), via 06-52751323.

Zij staan je graag te woord!

Functie-eisen

 • het soort opleiding dat je hebt genoten is minder van belang dan het hebben van scherpe analytische kwaliteiten en het kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken;
 • we gaan er vanuit dat je minimaal drie jaar ervaring hebt in een soortgelijke functie. Ervaring als woordvoerder of persvoorlichter is nodig;
 • we verwachten dat je je vak verstaat en initiatief neemt. De uitvoering van plannen en ideeën is net zo belangrijk als het bedenken ervan;
 • je bent in staat beleid te vertalen naar de belevingswereld van mensen. En je schrijft begrijpelijk Nederlands, (communicatie-)jargon proberen we zoveel mogelijk te vermijden;
 • je bent in staat collega’s binnen andere afdelingen te verleiden (nog) meer in te zetten op één Rijkswaterstaat communicatie.
 • Arbeidsvoorwaarden

  Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden

  De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen.

  Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

  Interessante extra’s

  Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering.

  Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en / of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.

  Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen.

  Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

  Bijzonderheden

 • je standplaats is Den Haag. Bij Rijkswaterstaat werken we volgens de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat we zoveel mogelijk thuis werken en maximaal de helft van de tijd op een Rijkswaterstaat kantoor of locatie als dit meerwaarde voor jou heeft;
 • de (online) selectiegesprekken vinden plaats op een nader te bepalen moment;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces.
 • Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

  Talent als basis, diversiteit als kracht

  Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.

  Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

  Hybride solliciteren

  Dit houdt in dat alle eerste kennismakings- en / of selectiegesprekken online plaatsvinden via Microsoft Teams. Het vervolg- en / of arbeidsvoorwaardengesprek wordt daarna zoveel mogelijk op locatie gedaan.

  Heb je dit liever online? De recruiter neemt contact met je op en inventariseert jouw wensen hierin. Meer informatie kun je terug vinden via de pagina Solliciteren .

  Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

  Jouw toekomstige afdeling

  Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen de Bestuursstaf (BS)? Dit organisatieonderdeel is verantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie als geheel.

  De BS ondersteunt de directeur-generaal bij de landelijke aansturing van de organisatie en zorgt voor een goede verbinding tussen Rijkswaterstaat en zijn omgeving.

  Zo wordt er binnen de BS van buiten naar binnen gekeken en wordt Rijkswaterstaat in contact gebracht met externe ontwikkelingen.

  Verder ondersteunt de BS het bestuur door te adviseren op basis van overzicht, samenhang en integraliteit.

  In totaal werken ongeveer 120 mensen binnen de BS, verspreid over vier stafdirecties : Omgeving, Communicatie & Strategie, Productie & Informatievoorziening, Financiën & Control en HRM & Organisatie.

  Communicatie en Strategie

  De afdeling Communicatie en Strategie heeft binnen Rijkswaterstaat drie clusters. We voeren de regie over de in- en externe communicatie en hierover geven we advies.

  Daarnaast richten we ons op onze omgevingsstrategie, het stakeholder- en relatiemanagement en politiek-bestuurlijke zaken.

  Onze derde hoofdtaak is het ondersteunen en adviseren van het directieteam.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier